• Jon van Straaten

Hellouwers bereiden zich voor op 25ste Roparun

HELLOUW Het is 2004 als een docent van Prinsentuin Andel het oprichten van een Roparunteam op de agenda van een leerkrachtenvergadering laat zetten. Nog geen jaar later, de vrijdag voor Pinksteren, reist een team van 25 personen af naar Parijs onder de naam De Buitenbeentjes. Ze zijn gereed om de veertiende en de langste non-stop estafetteloop ter wereld, ruim 500 km van de Franse hoofdstad naar Rotterdam, te gaan voltooien. Nu bereiden De Buitenbeentjes hun twaalfde en de 25ste editie van de Roparun voor. Begin 2016 zijn de eerste inzamelingacties alweer een feit. Uit Hellouw gaan Kees van Noord en Tinie Bambacht mee.

door Arjens van der Nat

,,De chocoladeletter- , de kerstkransenactie en de eerste collecte bij een tuincentrum zijn een feit. Van Straaten BHV verzorgde meerdere keren reanimatiecursussen. Zodoende hebben we al een fantastisch bedrag opgehaald. Maar we zijn er nog niet", zegt Kees van Noord. Hij gaat al jaren mee met De Buitenbeentjes. ,,Gelukkig hebben we de paaseitjesactie, de mini-Roparun die de eersteklassers gaan lopen en enkele collectes in Veen en Aalburg ook nog in het verschiet. Uiteindelijk zullen we met een fantastisch bedrag aan de start in Hamburg gaan verschijnen."

DE VAART ER IN De Roparun is uitgegroeid tot zo'n groot loopevenement, dat er sinds 2013 een tweede startplaats is, namelijk Hamburg. Tot nu toe hebben zich voor 2016 op beide routes 335 teams aangemeld. De route Hamburg - Rotterdam telt 564 km. De Andelse ploeg loopt sinds 2013 tussen de twee havensteden. Op vrijdag 13 mei gaan 25 mensen richting Duitsland. Het team bestaat uit twee groepen van vier hardlopers.

Ongeveer zeven uur aan één stuk zal een groepje in estafettevorm steeds 1,5 km hardlopen. Twee fietsers, één voor voorzien van navigatie en een volger, begeleiden de loper naar het wisselpunt. Daar stapt de loper in het busje, dat even daarvoor al gestopt is om een 'verse' loper af te zetten. Naast de chauffeur in het busje zit nog een navigator die nauwlettend de route in de gaten houdt. Verkeerd lopen is geen optie, want 70 km rennen per hardloper, tussen zaterdag- en maandagmiddag is al geen kleinigheid. Natuurlijk geldt er ook een eindtijd om te kunnen finishen op de Coolsingel in Rotterdam. De vaart moet erin blijven! De fietsers fietsen ieder ruim 275 km per persoon. Om de spieren soepel te houden, reizen er ook fysiotherapeuten mee.

STOKJE DOORGEVEN Naast alle genoemde functies zijn er nog de teamleden in het basiskamp. Een team dat zeven uur in de weer is geweest, gaat rusten in een basiskamp. Op vier locaties zijn vooraf afspraken gemaakt om te kunnen verblijven. Dat kan zijn op een camping, maar zo ook bij de brandweerkazerne in Delmenhorst in Duitsland.

Op het basiskamp zijn Buitenbeentjes aanwezig die de catering verzorgen en eigenlijk zijn ze steeds aan het inpakken en weer uitpakken, om zo achter de loopgroepen aan te reizen. ,,Vanuit het basiskamp houd ik contact met het team onderweg. Het is altijd heel gezellig op het kamp, maar ook heel druk. Van slapen komt bitter weinig", vertelt captain Bram van Ittersum.

Inmiddels zijn er sinds 2005 al ruim 100 personen die ooit Buitenbeentje zijn geweest. Docent Kees van Noord gaat voor de achtste keer mee als chauffeur. Zijn plaatsgenoot Tinie Bambacht gaat voor de vijfde keer mee als hardloopster. Ook hierbij is sprake van een soort estafette. Veelal wordt het stokje doorgegeven aan een collega van Prinsentuin Andel. Maar teamleden komen ook van buiten de schoolhekken, zoals bij Tinie het geval is.

125.000 EURO Uiteindelijk gaat het om het ophalen van een mooi bedrag voor Stichting Roparun Palliatieve Zorg. Deze stichting bestaat naast de Stichting Roparun Evenementen. Deze laatste organiseert en coördineert de estafettes van Parijs en Hamburg naar Rotterdam, met een groots onthaal op pinkstermaandag op de Coolsingel. Dit doet zij met 400 vrijwilligers. Roparun Palliatieve Zorg verdeelt het ingezamelde geld, die onder meer de teams, hebben ingezameld. Het geld komt ten goede aan mensen met kanker, waar het vooruitzicht is, dat zij niet meer beter kunnen worden. Vandaar het prachtig verwoorde motto: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar dagen niet meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

In 25 jaar is meer dan 67 miljoen euro opgehaald. Meerdere keren per jaar maakt de stichting bekend waar bedragen naartoe gaan. Zo zijn er tal van uiteenlopende voorbeelden: van aanschaffen van stripboeken voor kinderen met kanker op de kinderafdeling van een ziekenhuis tot het inrichten van hospices of de aanschaf van hoofdhuidkoelers. Donaties variëren zodoende van enkele honderden euro's tot tonnen. Van Noord: ,,Op het laatste stukje van de route in Rotterdam kom je langs de Daniel den Hoed kliniek. Mensen met kanker die ongeneeslijk ziek zijn, staan daar op hun laatste krachten langs de route, om notabene ons aan te moedigen. Dat is een emotioneel moment. Dat is ook het moment om weer eens te beseffen dat geld inzamelen zo belangrijk is en dat we daar het volgende jaar weer mee moeten doorgaan." In de jaren dat De Buitenbeentjes meedoen, hebben zij al ruim 125.000 euro over gemaakt aan Roparun.

VRIENDEN WORDEN Tijdens afgelopen acties valt op dat velen de Roparun een fantastisch doel vinden. Daarom zijn De Buitenbeentjes een nieuwe actie gestart: word vrienden van De Buitenbeentjes! Voor 10 euro kan men zich aanmelden als vriend van het team. Bij een donatie van 11,50 euro of meer ontvangt men ook een speldje. Namen van vrienden worden vermeld op de website en op Facebook. Maak dus het gewenste bedrag over op NL75 INGB 0004 7278 08 o.v.v. vriend worden en e-mailadres.

\Ook bedrijven kunnen meedoen. Met een gift vanaf slechts 50 euro komt het bedrijfslogo op de website te staan. Maak het bedrag over op genoemd rekeningnummer en stuur het logo naar info@debuitenbeentjes.nl.

Meer over De Buitenbeentjes op www.debuitenbeentjes.nl. Meer informatie over beide stichtingen van Roparun staat op www.roparun.nl.

Op de foto: De Buitenbeentjes, in de samenstelling van 2015, hebben bijna 564 km afgelegd van Hamburg naar de Rotterdamse Coolsingel.