• Gerrit Zuurmond

    Rallymaniacs

Kapotte turbo brengt Rainbow-team in de problemen

UYUNI Op een achterstand van meer dan vier uur kwam de Rainbow-truck over de finish van de zevende etappe van de Dakar Rally. Bijna zes uur hadden Gerrit van Werven, Gerrit Zuurmond en Henk Schuiling nodig gehad voor de proef van 140 kilometer. De oorzaak daarvan was een kapotte turbo.

 

"Op 10 kilometer na de start ging die kapot", vertelt navigator Zuurmond, onderweg op de verbindingsroute naar het bivak in Uyuni. "We zijn drie uur bezig geweest met repareren." Toen de turbo was vervangen, moesten de mannen nog 130 kilometer in het donker afleggen. Dat moest dus met gepaste snelheid om niet in nieuwe problemen verzeild te raken. "In het donker kun je niet zo snel, dus dat

kostte nog meer tijd. Maar dat maakt niets meer uit", vond Zuurmond. "We rijden en dat is het belangrijkste."

 

In Uyuni moeten de mannen zelf het onderhoud aan de truck doen. Etappe 7 was de eerste helft van de marathonetappe, dus assistentie is er niet. Zuurmond verwachtte daar echter geen problemen mee. "Alles even goed nakijken en dan zo snel mogelijk het tentje in, want morgen moeten we weer bijtijds weg." Dat etappe 8 ook is ingekort (de finish ligt op kilometer 174) komt het Rainbow-team dus niet slecht uit.