• Gemma Jansen

Kringkampioenen kanshebbers provinciale titels

Afgelopen vrijdag vond bij manege De Paardesprong in Neerijnen een leerzame avond plaats. Met medewerking van verschillende combinaties uit de regio verzorgde Grand Prix-jurylid, Dirk de Haas een leerzame uiteenzetting 'jureren kun je leren'. Hieraan voorafgaand werden de kringkampioenen van de indoorselectiewedstrijden gehuldigd. In het L/M-springen ging de titel deze keer naar Sanne Cornelissen, die haar Whispering Shadow heel fijn aan het springen heeft. Het kampioenslint bij het B-springen voor pony's ging naar Jill Peterse met Yara. Beide amazones komen uit voor de Bergakkerruiters. Dit laatste geldt ook voor Suus Rooijens. Zij werd kringkampioen in de gecombineerde klasse M1/M2-dressuur met haar pony Sylvester. Ook Axelle Berende komt uit voor de club in Est. Deze amazone wist beslag te leggen op maar liefst twee kringtitels: in de Z1 met haar In-Connection's Hiolito en in de gecombineerde klassen L2 en L1 met In-Connection's Attention, het paard van haar moeder, Myranda de Longte. Dirk-Jan van de Water mocht eveneens twee kringtitels in ontvangst nemen: met Fidelio won hij de klasse M en in het zadel van Hoky Poky de Z2/ZZ-Licht.

Zaterdag werd op dezelfde locatie de inmiddels welhaast traditionele kür op muziek gehouden. Maar liefst veertien combinaties verschenen in de baan in deze voor het toegestroomde publiek altijd interessante rubriek om naar te kijken. Tijdens de Gelderse Kampioenschappen over enkele weken bestaat de finale in de hogere dressuurklassen altijd uit een kür op muziek. Logisch dus dat een aantal geselecteerden voor de provinciale titelstrijd in Neerijnen hun generale repetitie hield. Dit gold ook voor zowel Axelle als Dirk-Jan. Laatstgenoemde zette de reguliere dressuurproef in de klasse Z2 overtuigend op naam met een score van 246.5. Vervolgens reed hij een kür op muziek uit de musical Mary Poppins. Deze muziek paste wonderwel bij het lopen van Hokypoky. Na een ijzersterk begin kreeg de expressief bewegende vosmerrie toch wat last van spanning en dit drukte de eindscore. Uiteindelijk leverde het optreden van het duo van Ons Genoegen een derde prijs op met een mooi percentage van 70.25. De rubriek werd overigens gewonnen door clubgenote Marlou de Ruyter met Gregwaard (71.50). Zij won hiermee ook de speciale prijs: een paar prachtige rijlaarzen op maat van Ariat, beschikbaar gesteld door Dierenspeciaalzaak Van Westrienen uit Est.

Ruiters Ons Genoegen sterk

Een dag later organiseerde rijvereniging Ons Genoegen een dressuurwedstrijd bij hippisch centrum De Lingebrug. Van de organiserende club gooide een aantal combinaties hoge ogen. Onder meer Kimberley van Galen met Donar V. Dit duo ging in beide ZZ-Licht-proeven aan kop met hoge percentages, 66.14 en 65.43. Clubgenote Jessica den Hertog stuurde haar jonge nakomeling van de bekende Desperado, Josslyn naar de overwinning in beide B-proeven met 203 en 200 punten. De zusjes Van Schip komen eveneens uit voor Ons Genoegen en reden beide in de prijzen met hun pony's. In de B/AB ging Suus voorop met My Special Lady (186.5/185). Lynn werd twee keer eerste in de L1/DE met haar geroutineerde Nelly (183.5/182). De eer van De Paardesprong werd hoog gehouden door de eigenaar van deze manege, Sander de Leeuw. Hij heeft zich met SDL Pierskje weten te plaatsen voor de Gelderse Kampioenschappen en ging in Zoelen nog een keer oefenen. Met een tweede prijs in de klasse M1 en 203 punten bleek de missie geslaagd. De eveneens voor De Paardesprong uitkomende Nine Koopmans behaalde in het zadel van Harley een tweede plaats in de L1 met 205 punten.

Ischa Vink in vorm

Naast dressuur rijden onder het zadel werd er bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath tevens gemend. Hier deed onder meer Ischa Vink mee. De kleinzoon van de bekende Cees Vink heeft duidelijk het paardenvirus van zijn grootvader geërfd. In Kapel-Avezaath stuurde hij zijn Storm en Silver foutloos door de M-vaardigheid en in een zeer snelle tijd. Deze prestatie leverde een eerste prijs op. In de L-dressuur wist de jonge menner uit Geldermalsen ook nog beslag te leggen op een winstpunt. Thuis is hij inmiddels samen met zijn vader Mark-Jan met een jonge pony aan trainen om in de toekomst zijn span mee te versterken.

Hippische agenda: 25 en 27 januari: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 19 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 20 januari: dressuurwedstrijd bij De Harten Hoeve in Deil, 2 februari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 3 februari: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Deil.