Kringkampioenen op koers naar Gelderse Kampioenschappen

KAPEL-AVEZAATH Op respectievelijk 5, 11 en 12 augustus vinden in Wezep de Gelderse Kampioenschappen plaats. Een aantal ruiters uit Kring Rivierengebied heeft zich hiervoor weten te plaatsen middels diverse selectiewedstrijden. Degenen die op die wedstrijden het beste hebben gepresteerd, werden afgelopen woensdagavond bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath per klasse gehuldigd als Kringkampioen. Vijf amazones van dat illustere gezelschap wonen in deze regio.

Jill van Schaijk van De Malsnaruiters rijdt sinds ze start met Fulgenzio alleen nog maar in de prijzen. Zij werd kringkampioen over de klassen M1 en M2. De combinatie heeft alle kwaliteiten in huis om ook op de Gelderse Kampioenschappen mee te rijden in de top. Dit laatste geldt ook voor Axelle Berende uit Meteren, zij behaalde de titel voor de klasse L nadat ze op iedere selectiewedstrijd hoge scores behaalde met haar In-Connection's Hiolito. Sanne Kardol van manege De Paardesprong in Neerijnen bleek onverslaanbaar met haar Ivanhoe in de klasse B en mocht dan ook het kampioenslint voor deze klasse omhangen. In dezelfde klasse, maar dan bij de pony's ging het felbegeerde lint naar Roosmarijn Middag van de Bergakkerruiters. Zij start nog maar sinds kort, maar kwam vanaf haar eerste wedstrijd met Rosedale Fairy Consort al goed voor de dag. De titel in het L-springen ging deze keer naar Elsa van den Broek, die met haar Jona een heel goed seizoen achter de rug heeft. Deze combinatie komt uit voor rijvereniging Tielerwaard-West. Haar club organiseerde donderdagavond hun eerste avondwedstrijd op het clubterrein in Herwijnen. Het was nog even spannend of de wedstrijd niet afgelast hoefde te worden vanwege dreigende onweer. Gelukkig waren de weergoden met de organisatie en dreef het slechte weer voorbij. Door enkele leden werd er heel goed gepresteerd op de thuiswedstrijd. Zo behaalde Lobke Bijl met Diamonds Dreamer twee keer een eerste prijs in de M2 (200.5/188.5) en is daarmee hard op weg naar de klasse Z1. Best bijzonder, want de bruine ruin is lange tijd uit de roulatie geweest vanwege een blessure. Hij pakt het werk meteen weer fijn aan. Ellen ter Bruggen stuurde het bekende menpaard Ezra van vriend Stefan van der Meijden naar een tweede prijs in de klasse B (185).

Op zondag opende HSA Ravenswaaij haar deuren voor de dressuurruiters. Aan deze wedstrijd deed Myria van Lith mee met haar Hurricane A en werd in de klasse L2 een keer eerste en tweede met hoge scores (200/200). Paardensport en -fokkerij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Immers als er geen goede paarden worden gefokt, kan er ook niet worden gepresteerd in de wedstrijdring. Een hele goede fokker uit de regio is Roeland Nout uit Geldermalsen. Joyce de Vos is succesvol met een van zijn paarden en tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro liep er ook een fokproduct van hem mee in het Franse dressuurteam. Vrijdag stelde hij de driejarige merrie, Jabola voor op de Centrale Keuring van Gelderland in Ermelo. De beeldschone, bruine merrie werd er reservekampioen en verdiende een doorverwijzing naar de Nationale Merriekeuring volgende maand op dezelfde locatie.

Hippische agenda:

12 en 19 juli: dressuurwedstrijd bij HC De Lingebrug in Zoelen; 14 juli: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 15 juli: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 16 juli: dressuurwedstrijd bij LR de Malsnaruiters in Buurmalsen; 17 juli: avonddressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 20 t/m 22 juli: internationale samengestelde menwedstrijd bij Landgoed Mariënwaerdt in Beesd.