• Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen

Optreden Gerco van Tuyl weer goed voor eerste plaats

ZOELEN Prachtige mensport was er te zien op vrijdag en zaterdag bij hippisch centrum De Lingebrug. Van heinde en ver kwamen menners naar Zoelen om daar mee te doen aan de minimarathon en de afsluitende spannende finale van de Betuwe Lingecup. Verschillende kegeldoorgangen en meervoudige hindernissen, waaronder een brug, stonden opgesteld in het af te leggen parcours. Middels snel wenden in de hindernis en gas geven op de lange lijnen konden enkele seconden van de eindtijd worden afgesnoept.

Ondermeer door Gerco van Tuyl met zijn vierspan Welshen. Met zijn zussen Corlinda en Danielle achter op de wagen als groom bleef de menner uit Est niet alleen foutloos, maar was tevens razendsnel. Nergens kwam de aanspanning in problemen en na een vloeiende rit mocht Gerco dan ook als eerste opstellen, met een eindtijd van bijna tien seconden minder dan de nummer twee. De jonge menner komt uit voor menclub Waal & Linge. In Kapel-Avezaath vond zondag bij PSV de Roskam de laatste selectiewedstrijd dressuur plaats voor ponycombinaties. Ondermeer Kim Duizer van rijvereniging Tielerwaard-West deed er mee met haar Jacodi's Montana. Dit duo werd een keer eerste in de lastige klasse M2/DE en behaalde tevens een winstpunt. Hiermee kwalificeerden zij zich meteen voor deelname aan de Gelderse Kampioenschappen, die over enkele weken plaatsvinden. Reserve voor deze titelstrijd staat Eva van Leeuwen van de Bergakkerruiters. Zij werd op de wedstrijd in Kapel-Avezaath twee keer eerste na twee hele nette proeven in de B/AB op Dior van de Jachthoeve (196/191). Eva heeft het nette rijden van geen vreemde, haar moeder de bekende instructrice Janet van Klei heeft zelf ook meerdere paarden opgeleid naar hoog niveau. Voor dressuur hebben zich tevens voor het GK weten te plaatsen: Fleur Timmermans met Leonard in de M1/DE van rijvereniging Tielerwaard-West en Suus Rooijens op Sylvester van de Waalruiters-West in de klasse L1/AB.

Hippische agenda:

13 januari: kür op muziek bij manege De Paardesprong in Neerijnen en mennen vaardigheid bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 13 en 20 januari: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 14 en 19 januari: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij; 20 januari: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 21 januari: dressuurwedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil.