Edward Gal rijdt Hatro-paard

Bert van den Hater organiseerde verscheidene jaren de Betuwe Linge Cup. Ook dit jaar klopte hij aan bij de eigenaren van hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen. Wegens omstandigheden kon hij daar echter dit jaar niet terecht voor een indoormarathon. Als rasechte ondernemer en menliefhebber aarzelde de man uit Ochten geen moment en ging op zoek naar een andere locatie. Hij kwam uit bij het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo en huurt voor aankomende vrijdag en zaterdag van de KNHS De Amalia-Hal. "Zoelen was natuurlijk dichterbij geweest, maar Ermelo ligt in het midden van het land, dus er doen nu ook weer menners uit andere regio's mee. Over deelname hebben wij helemaal geen klagen, maar liefst 111 starts over twee dagen. Dat hadden er nog meer kunnen zijn, maar we hebben bewust gekozen om bijtijds te kunnen beginnen met de finale op zaterdagavond." Deze neemt om 19.00 uur een aanvang. Normaliter rijdt Bert zelf ook graag mee, maar eerder al kreeg hij hartklachten tijdens een wedstrijd. Dus hij moet even aan de zijlijn blijven. Toch is er voor hem genoeg te beleven, want aan het einde van het programma op vrijdagavond verschijnen er vijf door hem gefokte paarden in de ring met hun menners: Christiaan Provoost met Bertje-H, Mardi van den Hater met Experiens-H, Milou Huisman met Sjeikhan-H, René van Beek met Elkupke H en Stefan van der Meijden met Apache H. En als kers op de taart vindt op zaterdagavond nog een speciaal optreden plaats van de Olympische dressuurruiter, Edward Gal. Hij neemt de leidsels in handen van een van de Hatro-paarden van Bert en gaat proberen daarmee een parcours af te leggen. Dit zal ongetwijfeld een hilarisch schouwspel opleveren.

Bij hippisch centrum De Lingebrug vinden nog wel verschillende dressuurwedstrijden plaats deze winter. Dirk-Jan van de Water verscheen er zaterdag tijdens de selectiewedstrijd in de ring met twee paarden. De professionele ruiter uit Hellouw bleek opnieuw niet te kloppen. In het zadel van HokyPoky domineerde hij de selectieproef in klasse ZZ-Licht (256). Ook in de klasse Z2 reed hij alleen de selectieproef. Zijn Fidelio was in topvorm en werd eerste met 226.5 punten. In deze rubriek mocht aansluiten Axelle Berende uit Meteren met haar In-Connection's Hiolito (220). Sander de Leeuw, eigenaar van manege De Paardesprong is normaliter op zaterdag hard aan het werk op zijn bedrijf. Hij wilde echter ook graag selectie starten met Joris M, de Gelderse vosruin die hij rijdt voor Marina Burger. Sander ging niet voor niets naar Zoelen, want hij legde met Joris M beslag op het oranje lint in de klasse M1 (197.5). Twee ponyamazones van rijvereniging De Bergakkerruiters ging ook met prijs naar huis. In de M2 was er een tweede plaats voor Suus Rooijens met haar C-pony, Sylvester (191). Swanette Bron werd twee keer eerste in de L1/AB met haar Dutch (183/181.5). Cordia van de Water van rijvereniging Ons Genoegen deed een dag later mee aan de dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij. In de klasse B werd ze met haar Illusie twee keer eerste met 200.5 en 196 punten.

Hippische agenda: 16 november: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 16 en 17 november: dressuurwedstrijd van De Malsnaruiters bij De Harten Hoeve in Deil; 17 november: Oefenwedstrijd springen bij HSA Ravenswaaij; 22 november: Najaarsledenvergadering Kring Rivierengebied bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 23 november: dressuurwedstrijd bij PSV De Roskam in Kapel-Avezaath; 24 november: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 30 november: dressuurwedstrijd van LR De Waalzoomruiters bij HC De Lingebrug in Zoelen; 1 december: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen.