• SONY DSC

Paardensport: Arja Joosten Back on Track

Met maar liefst drie wedstrijden in één week, was het een druk programma bij manege Satana. Overal vandaan kwamen ruiters rijden in Erichem. Bij wijze van experiment werd ook op maandagavond een dressuurwedstrijd georganiseerd en deze zat binnen de kortste keren volgeboekt. Op deze locatie maakte Arja Joosten zaterdag haar rentree in de wedstrijdring. Enkele maanden geleden kreeg de amazone uit Geldermalsen na onderzoek door een dierenarts te horen, dat haar paard Touch Down het niet meer aan zou kunnen om in een zware klasse te starten. Maar tijdens een speciale trainingsweek bij Academy Bartels kreeg zij advies om op een andere manier te gaan rijden. Hierdoor ging haar paard weer zo fijn lopen, dat ze het toch nog eens wilde proberen op wedstrijd. Met goed resultaat want de combinatie werd tweede in de klasse ZZ-Licht met 210 punten! Ook Gerarda van Ginkel reed mee in Erichem. Zij startte met haar Freya in de klasse L2 en werd een keer eerste met 194 punten. Een knappe prestatie voor deze combinatie uit Meteren, want Freya is een Zirocco Blue-dochter en dus springgefokt en ook Gerarda heeft voornamelijk gesprongen, maar gaat zich nu toeleggen op de dressuur.

30, 31 juli en 1 augustus organiseert menvereniging Waal en Linge haar jaarlijkse, samengestelde menwedstrijd op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Tevens worden op dezelfde locatie de Nederlandse kampioenschappen Enkelspan Paard, klasse 4 en de Nederlandse kampioenschapen voor de diverse ponyaanspanningen, klasse 4 gehouden. Op donderdag en vrijdag worden alle koetsiers met hun paarden en pony's in de baan verwacht voor een dressuurproef. De score hiervan is samen met het resultaat van de marathon en het vaardigheidsparcours bepalend voor de uiteindelijke plaatsing in het algemeen klassement. De marathon staat voor vrijdag en zaterdag op de agenda en is voor het publiek het meest spectaculaire onderdeel. De parcoursbouwers hebben optimaal gebruik gemaakt van de fraaie omgeving en acht mooie hindernissen neergezet. Deze hebben een Hollands tintje en bestaan uit meerdere doorgangen. De indrukwekkende waterhindernis zal door de meeste aanspanningen in volle galop worden genomen en dit altijd levert prachtige beelden op. Het afsluitende onderdeel van deze samengestelde menwedstrijd is de vaardigheid, deze vindt voor de verschillende klassen op vrijdag en zaterdag plaats. Tijdens de vaardigheid moeten de aanspanningen in een snelle tijd een parcours afleggen waarbij de in de baan opgestelde pylonen niet mogen worden aangeraakt. Aan het einde van dit onderdeel zal de kampioen bekend zijn en feestelijk worden gehuldigd. Het marathonrijden is in de Betuwe bijzonder populair. Het begon een aantal jaren geleden kleinschalig en maakte in 2008 een geweldige finale mee in de vorm van het Wereldkampioenschap Vierspannen op landgoed Mariënwaerdt in Beesd. De regionale menvereniging Waal & Linge is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij alle menwedstrijden op Mariënwaerdt en levert iedere wekelijks en vooral in de avonduren een forse hoeveelheid vrijwilligers voor de bouw van de marathonhindernissen. Natuurlijk hoopt iedereen op een zonnig NK, maar hoe dan ook het blijft een prachtige sport om te bekijken of te bedrijven. Toeschouwers zijn in ieder geval van harte welkom en er is volop parkeergelegenheid.

Hippische agenda:

31 juli: Bixiewedstrijd bij PSV de Margrietruiters in Lienden; 1 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV de Margrietruiters in Lienden; 2 augustus: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 5 augustus: oefenparcours springen bij PSV de Lekzoomruiters in Culemborg: 8 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 9 augustus: dressuurwedstrijd bij De Malsnaruiters in Buurmalsen; 10 augustus: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem.

Op de foto: Menvereniging Waal en Linge houdt dit weekend haar jaarlijkse, samengestelde menwedstrijd op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.