Paardensport: Cecile net zo goed als zus

NEERIJNEN Zaterdag organiseerde rijvereniging Ons Genoegen een dressuurwedstrijd, die voor de gelegenheid plaatsvond in de vorig jaar in gebruik genomen grote buitenrijbaan bij manege De Paardesprong in Neerijnen.

Hier deed ondermeer Saskia Plomp mee met Farouche. De donkerbruine ruin is inmiddels goed bevestigd in de Z1-oefeningen en behaalde in die klasse naast een eerste prijs ook een hoge score (226.5). Deze combinatie heeft al de nodige prijzen begonnen vanaf het begin van hun carrière samen. Hetzelfde geldt voor Jill van Schaijk met Fulgenzio. De combinatie van De Malsnaruiters liet een ijzersterke M1-proef zien en werd daarvoor beloond met een oranje lint en een dubbel winstpunt (196). In de L2 ging in de eerste proef Sander de Leeuw aan kop met SDL Cecile (196.5). Leuk detail; deze Gelderse merrie is de één jaar oudere, volle zus van keursportmerrie Didi, waarmee Marina Burger succesvol is in de Z2. Twee keer een tweede prijs in de L2 ging naar Monique de Jong met haar Duits gefokte Grand Amour (199/186.5). De combinatie van rijvereniging De Bergakkerruiters start niet zo vaak, voornamelijk vanwege de drukte rondom gezin en werkzaamheden van Monique, maar als het duo wel in de wedstrijdbaan verschijnt, rijden ze er bijna altijd bovenaan bij. Zara van de familie Kuiper staat al vanaf haar jonge jaren op stal bij De Paardesprong en doet bijna iedere thuiswedstrijd mee. Momenteel is Madelief Wakelkamp haar amazone en het klikt goed tussen beide. In de klasse L1 mochten zijn twee keer als tweede aansluiten (193/189.5). Het oranje lint in die rubriek was beide keren voor Axelle Berende met haar nakomeling van Uphill, In-Connection's Hiolito (208.5/206.5). In de klasse B was er nog een eerste prijs voor Joyce van Zijl met Zita van De Paardesprong (184.5). Clubgenote Cindy Warnar stuurde haar blikvanger Epple naar de eerste plaats in de L1/DE. Nog zo'n succesvolle ponycombinatie was Fleur Timmermans met Amigo. De amazone van rijvereniging Tielerwaard-West was weliswaar de enige in haar rubriek, de M1/DE en werd dus makkelijk eerste, maar ze behaalde daarbij wel hele mooie scores (197.5/197).

In Deil bij de Harten Hoeve organiseerde rijverenigingen De Malsnaruiters en de Roskam tezamen een oefenindoorcross. Uit heel Nederland kwamen zondag, bijna 100, deelnemers af op deze bijzondere wedstrijd. Verschillende natuurlijke hindernissen, waaronder een rietbak en een picknicktafel stonden in de grote rijbaan opgesteld. Voor de ruiters en paarden was het genieten en dit laatste gold ook voor de toeschouwers. Bijna alle cursisten, die afgelopen winter meegedaan hebben aan de crosstrainingen van De Malsnaruiters verschenen ook in het parcours en lieten zien duidelijk baat te hebben gehad bij deze trainingen.

Onder immens grote, publieke belangstelling en omringd door familie, vrienden en kennissen werd afgelopen vrijdag bij crematorium De Linge in Tiel afscheid genomen van Ditsy van de Water uit Wadenoijen. Zij was een echte "paardenvrouw" en deelde haar liefde en kennis voor deze dieren bijzonder graag en gul met anderen. Bij verschillende verenigingen heeft ze les gegeven. Talloze ruiters uit deze regio bewaren goede herinneringen aan haar vanwege haar enthousiaste rijlessen. Door een slepende ziekte, die haar uiteindelijk fataal werd, moest zij hiermee noodgedwongen stoppen. Vanwege de vrachtwagens, die tijdens haar laatste reis een cordon vormden, werden er geen paarden betrokken bij de uitvaart. Wel stond als laatste groet een aantal amazones in tenue en met het verenigingsvaandel, van De Bergakkerruiters, Ons Genoegen en De Roskam, opgesteld bij De Linge. De goedlachse Ditsy heeft ook dochter Brigitte altijd begeleid in het rijden, ongetwijfeld gaan we deze amazone in minder roerige tijden nog een keer terugzien op het wedstrijdterrein.

Hippische agenda:

12 april: dressuurclinic Mara de Vries bij PSV de Roskam in kapel-Avezaath; 15 april: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 16 april: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 22 april: dressuurwedstrijd Tielerwaard-West in Herwijnen; 21, 22 en 23 april: oefenspringen en springwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 28 april: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 29 april dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen, bij PSV de Margrietruiters in Ommeren, bij PSV de Lekzoomruiters in Culemborg en springselectiewedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 30 april: dressuurwedstrijd bij PSV de Lekzoomruiters in Culemborg en bij RV de Malsnaruiters in Buurmalsen.