• De lach was niet van het gezicht van Gerrit Zuurmond af te slaan

    Marcel Vermeij

Perfecte eerste Dakardag voor Rainbow

SAN JUAN DE MARCONAS De lach was niet van het gezicht van Gerrit Zuurmond af te slaan na afloop van de eerste etappe van de Dakar Rally 2019. Voor alles wat ter sprake kwam, had hij eigenlijk maar n woord: Perfect! Met de twintigste tijd was er ook geen enkele reden tot klagen voor de Rainbow-captain.
 
Met 84 km was de eerste wedstrijdproef niet lang, maar op sommige punten wel lastig. Zon 70 procent van de proef bestond uit duinen en dat was voor de combinatie Zuurmond/nieuwe MAN de eerste keer. De auto deed het fantastisch. ,,Maar één keer moesten we even terug omdat we niet vanaf de eerste keer boven kwamen, maar verder was het perfect.
Moeilijk was de etappe niet, maar dat lag voor een groot deel ook aan de truck. Het waren soms best zachte duinen, met diepe gaten ertussenin. Deze auto is daarvoor gemaakt. Hij pakt zo snel het vermogen op, dat je er perfect doorheen kunt. Met een andere, wat meer conventionele truck kom je niet zo gemakkelijk uit die pannetjes. We hebben er geen enkel probleem mee gehad."
 
De afstand en het parcours waren ernaar om de deelnemers aan deze Dakar er weer even in te laten komen, te laten wennen aan hun voertuigen en de omgeving die hen ook de komende dagen nog te wachten staat. Dit was natuurlijk maar een voorproefje, maar het gaf wel een goed beeld. ,,In de tweede etappe gaat het echte werk beginnen, maar gezien het verloop van de eerste etappe en de hoe goed de truck het deed, heb ik daar alle vertrouwen in."


Dinsdag staat Zuurmond, navigator Jasper Riezebos en monteur Klaas Kwakkel een proef van 342 km te wachten die hen dieper de Ica-woestijn in brengt. Het bivak ligt dan in San Juan de Marcona.