• Rallymaniacs
  • Rallymaniacs

Rainbow Truckteam goed voorbereid aan start Dakar 2019

LIMA Vol goede moed lopen de mannen van het Rainbow Truckteam door het servicepark van de Dakar Rally in Lima. De racetruck en de assistentievoertuigen zijn opgehaald uit de haven, zaterdagochtend moeten die een laatste keuring ondergaan en dan is alles gereed om zondag over het startpodium van de Dakar Rally 2019 te rijden. Wat captain Gerrit Zuurmond uit Beesd en navigator Jasper Riezebos betreft kan het feest beginnen.
 
Er is nogal wat veranderd bij Rainbow ten opzichte van vorig jaar. De crew in de racetruck is hetzelfde: Gerrit Zuurmond aan het stuur, Jasper Riezebos als navigator en Klaas Kwakkel als de technische man. Maar ze zitten niet in dezelfde truck waarmee ze vorig jaar wegens technische problemen moesten opgeven.
,,We hebben een nieuwe MAN", vertelt Zuurmond. ,,Eentje die we van het VEKA-team hebben overgenomen. Het is een perfecte auto, die we perfect hebben laten klaarmaken. Op technisch vlak hebben we het denk ik veel beter voor elkaar dan vorige jaren. De truck is die waarmee eerder Hans Stacey reed. Aan het serviceteam van Rainbow is de monteur toegevoegd die bij Stacey in de MAN zat: Jan van der Vaet. Hij kent de auto van binnen en van buiten. Het technische team staat onder leiding van Gerrit van Werven, die eerder de racetruck van Rainbow bestuurde en die zodoende uit ervaring weet wat er nodig is."
 
Met een heuse racetruck onder het achterwerk is de mogelijkheid groter geworden dat Zuurmond deze keer wel de finish haalt. Al weet je het bij de Dakar natuurlijk nooit, realiseert hij zich. Finishen is zeker het doel, maar dan mag je niet teveel tegenkomen. Met zeven dagen heel veel zand en duinen op het menu wordt het er echt niet gemakkelijker op. ,,Ik vind het wel mooi hoor, zoveel duinen. En Jasper is daar ook goed in. Die kan de duinen lezen. Ik heb er alle vertrouwen in, maar de eerste dag zullen we toch weer even moeten wennen aan de auto en de omgeving."
 
Jasper Riezebos is het met zijn chauffeur eens. ,,Het afgelopen jaar reed Rainbow geen andere rallys. De navigatieskills moeten dus de eerste dag in Peru waarschijnlijk wel even worden opgepoetst. Maar die slag heb je zo weer te pakken, verzekert Riezebos. Het is vooral even afwachten wat de trucs van het roadbook zijn dit jaar. Vorige jaren werden die geschreven door Marc Coma: dat is een echte motorman en die bouwde er overal venijnige dingetjes in. Waypoints die net achter een topje liggen, of aan de andere kant. Met een motor is dat goed te doen, maar met een truck ben je veel minder wendbaar en flexibel. Ik weet niet wie ze nu maakt; het kan meevallen, maar ook ontzettend tegenvallen."
 
Rainbow wordt zaterdag om 10.00 uur lokale tijd bij de keuring verwacht. Met zes uur tijdsverschil is dat dus om 16.00 uur Nederlandse tijd. Fotos en videos zijn te zijner tijd terug te vinden op www.facebook.com/rainbowtruckteam/ waar gedurende de Dakar ook alle updates worden gedeeld.