• Marcel Vermeij

Rainbow vernieuwd op avontuur in OiLibya Rally

BEESD Twee jaar na hun rallydebuut is het Rainbow Truckteam terug in de OiLibya Rally du Maroc. In een andere samenstelling, met andere taken en met een vernieuwde truck. Navigator Ed Wigmans kreeg de kans om zelf te gaan rijden en daarom schuift Gerrit Zuurmond een plaatsje op om Gerrit van Werven door de woestijn te navigeren. Klaas Kwakkel maakt zijn debuut als monteur in de racetruck.

 

De OiLibya Rally, die vandaag van start gaat in Zagora, is in de eerste plaats bedoeld om iedereen goed te laten wennen aan de nieuwe rolverdeling, maar uiteraard wordt ook de truck aan een grondige laatste test onderworpen in Marokko. ,,Daarom staan we hier toch wel met een apart gevoel," bekent Gerrit Zuurmond uit Beesd. ,,In de laatste Dakar is het niet zo goed gegaan. Door de rol die we hebben gemaakt in de duinen, was de motor kapot. Die is nu volledig gereviseerd en er zijn door Joop van Zonsbeek voorzieningen aangebracht waardoor zoiets niet meer zou kunnen gebeuren. Daarnaast hebben we het motormanagement laten aanpassen."

De truck is verder voorzien van nieuw plaatwerk en opnieuw gespoten. ,,En we hebben er veel nieuwe sponsors op mogen plakken," zegt Zuurmond. ,,Altijd fijn natuurlijk, als er mensen en bedrijven zijn die je willen ondersteunen bij zo'n avontuur."

 

Voor Zuurmond - en voor monteur Klaas Kwakkel natuurlijk ook - is het een extra avontuur. Navigeren is niet iets wat je zomaar oppakt. ,,Maar ik heb thuis veel geoefend. Ik weet ongeveer wat me te wachten staat, ook al is het in de praktijk even afwachten. Maar ik heb er wel een goed gevoel over. Het is in elk geval erg prettig dat we hier in een wedstrijd met pittige concurrentie kunnen oefenen, zodat we straks in de Dakar goed voorbereid zijn."

 

De eerste etappe van de OiLibya Rally is een lus in de buurt van Zagora, bestaande uit 330 km wedstrijdproef en 133 km verbinding. De truck, met startnummer 467, is live te volgen via

www.npolive.com/positions/. Zie ook Facebook voor foto's en de laatste updates.