Roosmieke Nederlands Kampioen skiën

GELDERMALSEN In het Oostenrijkse Maria Alm is Roosmieke Heijdemann Nederlands Kampioen skiën geworden. Zowel op de reuzenslalom als op de slalom kwam de Geldermalsense als tweede over de finish wat haar in het totaalklassement de titel opleverde.Ook bij de Kidscup-combirace kwam ze op het podium met een verdienstelijke tweede plaats.

Voorafgaand aan deze wedstrijden was de skister al actief geweest bij de internationale jeugd Fis-wedstrijden in Zagreb. In een sterk deelnemersveld skiede Roosmieke op de reuzenslalom naar een 12e plaats en een dag later met twee mooie slalomraces naar een verdienstelijke 7e plaats in het sterk bezette internationale veld. Terugkerend in Oostenrijk werd na een rustdag nog even getraind voor de Nederlandse wedstrijden. Met een goed gevoel en een laatste training op de Reiteralm werd er afgereisd naar Maria Alm waar op zondag de opening plaatsvond van de Nederlandse kampioenschappen met een team evenement. Per team mochten er 4 racers starten en de beste 4 teams plaatsten zich voor de parallel slalom om het Nederlands kampioenschap. Roosmieke startte in het tweede team van Skiracing Heemskerk.

Ondanks de 2e plaats na twee races van clubgenoot Christopher Dijksman en van de Scholiere 1 dame Roosmieke wisten ze zich net niet te plaatsen voor de eindstrijd. Op dinsdag stond de Kidscup combirace op het programma waarbij de 14 jarige haar tweede plaats in het totaalklassement moest verdedigen en een gooi deed naar de eerste plaats. De race bestaande uit slalom en reuzenslalom poorten, sprongen en kom bochten was een uitdagende skirace voor zowel het publiek als de deelnemers. Kiara Derks die het deelnemersveld in deze categorie aanvoert maakte echter geen fout en wist zich nipt voor Heijdemann te nestelen en pakte goud en verstevigde daarmee ook haar koppositie. Roosmieke moest genoegen nemen met zilver en beide scholiere 1 dames gaan in april in Landgraaf uitvechten wie zich Kidscup sneeuw kampioen van 2015 mag noemen.

Na een rustdag stonden Nederlandse kampioenschappen reuzenslalom en slalom op het programma. Met startplaats 10 was de Geldermalsense niet geheel ontevreden. Derks ging als 5e van start maar kwam al vroeg in de wedstrijd ten val direct gevolgd door Nina van Kalshoven die met een knappe race ruim 1.20 seconden sneller over de finish ging dan Roosmieke die echter de tweede race weer sneller was dan Kalshoven. In totaal was Kalshoven een fractie sneller en kreeg het goud omgehangen. Uiteindelijk was Roosmieke blij met zilver en clubgenoot Gerristen haalde de bronzen plak. Bij de slalom waar Kiara Derks wederom favoriet was maakte ze echter geen grote fouten. Roosmieke maakte in de eerste run een klein foutje maar wist op de been te blijven en skiede naar de tweede plaats in haar categorie. De tweede afdaling bleek Roosmieke echter sneller dan Derks maar deze wist Heijdemann toch nipt voor te blijven waardoor ze slalom kampioene van Nederland werd en Heijdemann het zilver kreeg uitgereikt. In het combinatieklassement bleek de Roosmieke Heijdemann echter de allerbeste te zijn. Met ruim verschil, 6 seconden, wist ze Nina van Kalshoven achter zich te houden evenals clubgenoot Chiara Gerritsen die uiteindelijk het brons pakte. Een mooie opsteker voor de ski-ster uit Geldermalsen die tevreden terugkijkt naar dit kampioenschap.