Skiën: derde plaats voor Rossmieke Heijdemann

GELDERMALSEN De 14-jarige Roosmieke Heijdemann heeft in de indoor sneeuw hal in Landgraaf beslag gelegd op de derde plaats bij de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Op zondag reikte ze na een spannende afvalrace tot een verdienstelijke 7e plaats bij de senior dames bij het Nederlands kampioenschap.

Na twee trainingsdagen in het Limburgse Landgraaf was zaterdag de dag van de Nederlandse jeugdkampioenschappen slalom skiën in Snowworld. Bij de kwalificatierace voor de strijd om de Nederlandse jeugdtitel wist Roosmieke zich als vijfde te kwalificeren. Met twee stabiele races om de slalom poorten wist ze zich te plaatsen bij de beste achttien scholieren. Ook de twee beste aspiranten konden zich via een wedstrijd eerder op de dag plaatsen voor het knock-out systeem en mee racen voor de Nederlands Jeugdkapioenschap Indoor skiën. De Geldermalsense wist zich eigenlijk gemakkelijk te plaatsen voor de slotrace en met een derde snelste tijd ging ze de finale in. Terugkomend van een akelige schouderblessure kwam met iedere afdaling meer vertrouwen terug. Bij de scholiere 2 dame en alle intensieve trainingsarbeid vertaalde zich dan ook in een mooie derde plaats achter Noa Blok, eerste en Kiara Derks, zilver. Clubgenoot Milou Bugel deelde de derde plaats op het podium.

Met dit resultaat kon Heijdemann een streep zetten onder een jaar blessureleed. Door haar ranking, 4e plaats op de Nederlandse ranglijst mocht ze tevens deelnemen aan de Nederlandse Indoor kampioenschappen die op zondag plaatsvonden. Voorafgaand aan de strijd om de titel werd ook door veertig dames gestreden voor een plaats bij de beste 16 ski-sters die mochten starten bij de knock-out fase. Met een 12e plaats wist Heijdemann zich te verzekeren van een startplek voor het kampioenschap wat slechts een handjevol scholieren lukte. In de eerste slalomrace moest ze racen tegen de Nederlandse Jeugdkampioene Noa blok die ten val kwam waardoor Roosmieke bij de beste 8 eindigde. Daarna moest ze het opnemen tegen clubgenoot en oud Nederlands kampioen Britt Molenaar wie een maatje te groot bleek. Uiteindelijk wist ze toch nog één skister voor te blijven en eindigde ze als 7e op dit Indoor kampioenschap. Direct daarna volgde een dopingcontrole wat ook nieuw was voor de eerste jaars scholiere.

Nu gaat het weer richting Oostenrijk met louter trainingen in de bergen en volgen in de december diverse wedstrijden in Oostenrijk. Begin januari mag de skister Nederland vertegenwoordigen bij de Children Winter Games 2016 in Salzburg. Tijdens de Indoorwedstrijden in Landgraaf werd hiervoor nog een bijeenkomst belegd om één en ander uit te leggen over het verblijf en de wedstrijden aldaar.