• Foto Wijco van Zoelen

'Sport is genieten, plezier hebben in'

GELDERMALSEN Animo heeft in Alex Ligt een opvolger gevonden van scheidend trainer Wim Jansen. Waar een nieuwe trainer vaak met hoge verwachtingen aan zijn nieuwe taak begint, vooral gericht op een titel of een promotie, daar start Ligt een stuk bescheidener. Een hechte selectie, waar plezier in het spelletje voorop staat is zijn belangrijkste uitgangspunt. Lukt dat dan komen de resultaten vanzelf.

Zelf zag hij Animo ploeteren in de zaalcompetitie, waarbij uiteindelijk degradatie niet viel te voorkomen. ,,Wat me vooral zo opviel was het gebrek aan plezier in het spel. Geen glunderende koppies maar strakke gezichten. Zo moet je je sport niet beleven. Sport is genieten, plezier hebben in."

De Arnhemmer is inmiddels een geroutineerd trainer die alles al eens meemaakte. Hij trainde de verenigingen Oost-Arnhem, DUKO, Keizer Karel, DOT, Reehorst'45 en Synergo. ,,Bij al die verenigingen heb ik het nodige opgestoken. Maar zo'n gebrek aan plezier in het spel heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dat wordt een erg interessante opdracht."

Natuurlijk nemen ook de sportieve prestaties een belangrijke plaats in. ,,Zonde dat we in de zaal uit de tweede klasse zijn gedegradeerd. Gezien de aanwezige kwaliteit was dat niet nodige geweest. Een van de doelstellingen is natuurlijk het verloren gegane terrein goed maken. Maar ik promoveer liever niet dan dat ik te maken krijg met het chagrijn van het net niet halen van een titel."

Speltechnisch wil Ligt een wat meer wervelend team zien, waarin alle acht spelers hun aandeel in het scoren op zich nemen. ,,Ik heb het al eens frivool spel genoemd. Een systeem, een automatisme is belangrijk, maar er moet altijd ruimte voor eigen inzicht zijn. Dan zul je zien dat iedereen steeds meer lol in het spelletje krijgt."

De nieuwe trainer vindt dat elk lid van de selectie meer aandacht moet krijgen voor zijn of haar medespelers. Vooral op het mentale vlak ziet hij kansen. ,,Ik ga zonder twijfel veel tijd steken in het verhogen van de mentale weerbaarheid. Dat gaat hand in hand met saamnhorigheid. We gaan het met zijn allen doen. Belangrijk is het om elkaar aan te vullen en niet af te vallen.

Hij legt de spelers overigens geen kadaverdiscipline op. ,,Integendeel, ik vind het erg zinvol als iedereen zijn zegje kan doen. Wat ik wel eis is dat we een eenmaal gemaakte afspraak nakomen. Iedereen krijgt van mij het recht om af en toe uit de band te springen, maar dat kan slechts incidenteel. Voor het overige tellen in de selectie de gemaakte afspraken."

Ligt moet het komend seizoen wel doen zonder twee basisspelers van het afgelopen seizoen. Ivo Bronts stapt over naar Wageningen en Geert van Putten stopt. ,,Natuurlijk altijd jammer, maar we hebben voldoende aanstormend talent. Ik heb enorm veel zin om aan deze nieuwe klus te beginnen."