• Gemma Jansen

Twee keer oranje voor Liza Mars

NEERIJNEN Bij De Paardesprong vond zaterdag een Subtopwedstrijd plaats van de klasse ZZ-Zwaar tot en met de Grand Prix. Eigenaar van de manege in Neerijnen, Sander de Leeuw deed zelf ook mee in de laatstgenoemde en allerhoogste dressuurklasse met zijn SDL Wotherspoon. Hij reed niet in de prijzen, maar op dergelijk niveau meerijden is al een prestatie op zich. De wedstrijd was gepland voor buiten, maar vanwege de slechte weersvoorspellingen werd deze naar de binnenrijbaan verplaatst. In de klasse ZZ-Zwaar reed Myrna van Wijk mee met Soerikov. De amazone van Tielerwaard-West liet een nette proef zien met haar blikvanger en dat resulteerde in een derde prijs en een score van 60.93.

Op het clubterrein van PSV De Lekzoomruiters aan de Steenovenslaan in Culemborg vond zowel zaterdag als zondag een dressuurwedstrijd plaats. Zaterdag hadden de deelnemers nog geluk, want pas na afloop van de wedstrijd begon het te stortregenen. Zondag was het een hele natte dag en was iedereen blij dat in de binnenrijbaan droog kon worden losgereden. Ondanks het slechte weer was het een gezellige wedstrijden en werden ruiters blij verrast met de mooie, gesponsorde prijzen. Een van de winnaars daar was Liza Mars uit Geldermalsen met haar Naranjito. Deze combinatie werd twee keer eerste in de klasse L1 met 203.5 en 189 punten. Naranjito is een Spaans gefokt paard en beschikt over veel uitstraling.

6 oktober organiseert rijvereniging De Malsnaruiters voor de derde keer op rij een officiële samengestelde wedstrijd ofwel Eventing op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Eventing is paardrijden in meervoud, waarbij controle, vertrouwen, uithoudingsvermogen en een flinke dosis moed van mens en pony of paard wordt gevraagd! Een eventingwedstrijd bestaat uit de onderdelen: dressuur, springen en cross. Deelnemende combinaties leggen eerst een dressuurproef af, daarna springen ze een eenvoudig parcours. Als zij voor deze beide onderdelen voldoende punten hebben gehaald, volgt het derde en tevens, laatste onderdeel: de cross. De cross voert langs een vooraf bepaalde route door het terrein. Daarin bevinden zich diverse natuurlijke hindernissen, waaronder wallen, een waterpartij, boomstammen en greppels. Natuurlijk is op deze dag publiek van harte welkom. Wandelen door het crossparcours is de ideale manier om kennis te maken met deze prachtige sport, die in principe op laag niveau geschikt is voor bijna ieder paard. Immers rennen door bos en velden en het springen van natuurlijke hindernissen past bij de natuur van een paard. Om overal van op de hoogte te blijven, kun je op de FB-pagina van de vereniging kijken: https://www.facebook.com/malsnaruiters

Op 6 oktober nog niet genoeg paarden en pony's gezien tijdens de samengestelde wedstrijd in Beesd of de dressuurwedstrijd in Ommeren? Dan kun je 's avonds nog een kijkje gaan nemen bij de Elite Dressage Pony Sales bij Stal Vink in Zoelen. Deze veiling is het logische vervolg op de succesvolle eerste editie van vorig jaar. Tussen de 20 en 30 talentvolle pony's van verschillende leeftijden en niveaus zullen vanaf 19.00 uur onder hamer komen. Toeschouwers zijn van harte welkom en de toegang is gratis.

Aankomende zaterdag, 29 september, staat bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath alles in het teken van de indoormarathon. In een uitdagend parcours staan verschillende hindernissen opgesteld met meerdere doorgangen, alsmede kegelpoorten waar de paarden en pony's met hun aanspanningen doorheen moeten en daarbij de balletjes op de kegels moeten laten liggen. Vanwege het hoge tempo waarin het parcours afgelegd dient te worden, is dat laatste een hele opgave. Er komen tijdens deze wedstrijd een fors aantal aanspanningen in de baan, waaronder enkel- en meerspannen. In de ring verschijnen lokale helden, maar ook een aantal deelnemers van verder uit de buurt en daardoor wordt de strijd alleen maar spannender. Er zijn mooie prijzen te verdelen! Publiek is de gehele dag van harte welkom om vanaf de zijlijn de verrichtingen van de menners te volgen.

Hippische agenda:
29 september: indoormarathon bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 29 september: dressuurwedstrijd bij RV Tielerwaard-West in Herwijnen; 30 september en 5 oktober: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 6 oktober: Eventing Mariënwaerdt in Beesd en Elite Dressage Ponysales bij Stal Vink in Zoelen en dressuurwedstrijd bij PSV De Margrietruiters in Ommeren; 7 oktober: dressuurwedstrijd bij Manege Satana in Erichem.