Van Werven op cruise control door etappe

BEESD De Dakar Rally rijden op het gemak is mogelijk. Dat bewees Gerrit van Werven, met in zijn team navigator Gerrit Zuurmond uit Beesd, in de tweede etappe: een snelle proef, waarop de snelste trucks bijna voortdurend op de maximale snelheid van 140 kilometer reden.

,,Nergens voor nodig", vond Van Werven. ,,Met 120, 125 kom je er ook." Met de 28ste tijd kwam de Rainbow-truck aan in het bivak van Tucuman, waar vandaag alweer de derde van start gaat.

 

,,Als ik cruise control had gehad, had ik 'm aangezet", zei Van Werven. ,,Maar eigenlijk was het niet nodig, want we hebben heel constant gereden. Maar een paar keer hebben we de 140 aangetikt. Constant rijden leverde gewoon het meeste op. Meer dan heel hard rijden, want daar komen maar ongelukken van."

Van het stof had Van Werven op die manier weinig last gehad en met de hitte viel het ook wel mee. Dat was in de eerste etappe erger geweest. ,,Misschien omdat deze proef minder intensief was dan die eerste", vermoedde hij. ,,De banden werden wel erg warm. Ook dat was een reden om de snelheid constant te houden."

Die warmte is vanaf vandaag voorlopig even voorbij. De derde etappe gaat de hoogte in: tot bijna 5000 meter. De deelnemers kregen het advies van de organisatie om warme kleding mee te nemen. ,,Ik stop

wel een truitje in mijn tas", meldde Van Werven nuchter als altijd.