Van Werven is weer opgeknapt van hoogteziekte

Twee dagen had Gerrit van Werven van het Rainbow-truckteam het in de Dakar-rally echt slecht: hoogteziekte. Door de hoogte van tussen de 3500 en 4500 meter in Bolivia had hij hoofdpijn, was hij duizelig en misselijk. Geen pretje, volgens navigator Gerrit Zuurmond uit Beesd. Maar in de zesde etappe, in de buurt van het zoutmeer van Uyuni, ging het beter met de bestuurder van de Rainbow-truck. Een paar bezoekjes aan de medische dienst van de Dakar, waar Van Werven zuurstof en medicatie tegen hoogteziekte kreeg, hielpen hem er bovenop.

 

Aan de resultaten was niet eens goed te merken dat Van Werven ziek was. Die bleven stabiel rond de dertigste plaats hangen. ,We moeten er met z'n drieën doorheen en uiteindelijk is het best goed

verlopen", vond Gerrit Zuurmond. Ook met de zesde etappe, een snelle proef van 295 kilometer, had het team noch de truck problemen.

Zuurmond moest aan de oevers van het zoutmeer wel flink aan de bak als navigator. ,,Het was inspannend navigeren. Het was een snelle proef, maar er zaten hele stukken bij met veel notes, ook met drie

uitroeptekens. Ik moest goed opletten, maar het is allemaal prima gegaan. We hebben goed kunnen volgen."

Etappe 7 is nog gedeeltelijk op hoogte, maar de tweede helft is weer in Argentinië en aanzienlijk lager. Goed nieuws voor Van Werven, maar ook voor Zuurmond. ,,Ik hoop dat het daar iets warmer is, want vooral 's nachts is het hier in Bolivia flink koud. Ik ben blij dat ik een dikke deken heb meegenomen, want die is echt wel nodig."