• Gemma Jansen

Veel paardensport met Pinksteren

Opnieuw een druk paardensportweekend deze Pinksteren. Zaterdag vond onder stormachtige weersomstandigheden een gemixte wedstrijd plaats op het terrein van de familie Van Tuijl in Neerijnen; het Kampioenschap Mennen van District Oost en een dressuurwedstrijd onder het zadel. Stefan van der Meijden deed aan het DK mee met de goedgekeurde Gelderse hengst, Edmundo en legde beslag op de titel in de M-dressuur met deze blikvanger. Hij scoorde bij vier juryleden, 412.5 en 395. Met deze prestatie verdiende de menner van Waal & Linge niet alleen de kampioenstitel, maar tevens een uitnodiging voor de Hippiade Mennen op 14 september op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Dit geldt ook voor clubgenoot, Ad van Zandwijk die met zijn tweespan, Arco en Alex eerste werd in de klasse B met 380.5 punten en tevens de tweede plaats bezette in de L-vaardigheid. Ischa Vink, een van de jongste leden van Waal & Linge won met zijn tweespan pony´s, Sam en Storm een eerste prijs in de klasse B met een score van 377. Voor wat betreft de dressuurwedstrijd onder het zadel, kon niemand om de viertallen van rijvereniging De Bergakkerruiters heen. Maar liefst vier deden er mee, drie daarvan behaalden een voldoende score om mee te mogen doen op de Gelderse Kampioenschappen. Van dezelfde club startte ook Linda Blijleven. In het zadel van haar Dolinia pakte ze een eerste prijs en een winstpunt in de klasse Z1. Clubgenoot Fabienne Havelaar deed met haar Dionne mee aan de dressuurwedstrijd op eerste Pinksterdag bij PSV De Roskam in Kapel-Avezaath. Daar werd ze niet alleen twee keer eerste in de klasse B met 196.5 en 194.5, maar door de jury van het middagprogramma tevens benoemd als 'meest harmonieuze combinatie' vanwege haar correcte en vriendelijke wijze van rijden. Op tweede Pinksterdag konden de dressuurruiters terecht in de hagelnieuwe rijbaan van rijvereniging Ons Genoegen in Beesd. Hier kan sinds kort zowel worden los gereden als gestart op een zandbodem. Voor de wedstrijd waren twee ringen tegelijkertijd beschikbaar. De wedstrijd kon rekenen op een forse deelname. Terug in haar 'oude' streek is Sabrina Melotti. De voor rijvereniging Ons Genoegen uitkomende amazone stuurde haar James handig naar de overwinning in de klasse L2 met hoge scores, 207 en 203. Er reden nog meer leden van de organiserende club in de prijzen. Zo won Pascalle Keizer met haar Feyona van Menoelong een B-proef met 195 punten. De zusjes Van Schip waren eveneens succesvol. In de klasse B, kleine maat stuurde Suus haar My Special Lady naar het oranje lint en 196.5 punten. Lynn deed eveneens mee in de klasse B, maar dan grote maat en werd hierin eerste met een score van 200. De voor manege De Paardesprong uitkomende Anouck van Ooijen pakte in de L2 een tweede prijs met haar Urban en verdiende hiermee 201 punten.

In het weekend van 15 en 16 juni organiseert RV de Bergakkerruiters haar jaarlijkse outdoor concours bij Het Stroomhuis in Neerijnen! En dit jaar wordt een speciale editie! Er wordt namelijk om het 'Warmteservice en Haro Witgoed Kampioenschap' gestreden! In de klassen B, L, M en Z valt er bij de paardencombinaties maar liefst vier keer €100 te winnen en voor de ponycombinaties zijn dat vier fraaie dekens! Je kunt je nog inschrijven voor beide dagen in de klassen BB t/m ZZ-Licht! Ook een jaarlijks terugkerend onderdeel hiervan is de Betuwse Bixie Cup! Samen met nog drie andere verenigingen wordt er in vier wedstrijden fanatiek gestreden om de titel Betuwse Bixie Kampioen. JVK Ruitersport verzorgt hiervoor de prijzen! Ook is er een rubriek voor de oefendressuur, zodat je alvast een proefje kan oefenen of just for fun! Nieuw is het 'Metazoa WE Kampioenschap', een opkomende discipline die veel vraagt van vertrouwen en samenwerking tussen ruiter en paard. Wil je het toch liever dichter bij de dressuur houden, dan kan je je ook nog aanmelden voor de kür op muziek! Onder de deelnemers stelt Westrienen Est een paar prachtige Ariat Jodphurs beschikbaar! Goed weer en een gezellige sfeer zijn besteld. In samenwerking met Prinsheerlijk hebben we een goede catering op het terrein en speciaal voor de kids een springkussen en kunnen ze worden geschminkt! Schrijf in via https://www.mijnknhs.nl/Game/W038685 Of kom op zijn minst een kijkje nemen op één van de wedstrijddagen!

Hippische agenda: 14 en 28 juni: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 15 en 16 juni: dressuurwedstrijd bij Het Stroomhuis in Neerijnen; 23 juni: dressuurwedstrijd bij De Malsnaruiters in Buurmalsen; 30 juni: dressuurwedstrijd bij manege De Paardesprong in Neerijnen; 3 juli: dressuurwedstrijd bij PSV De Roskam in Kapel-Avezaath; 6 juli: dressuurwedstrijd bij PSV De Margrietruiters in Ommeren; 7 juli: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij en Subtop bij manege De Paardesprong in Neerijnen.