West Betuwse Wielerrubriek

GELDERMALSEN Het wielerseizoen op de weg is inmiddels op gang geschoten. In Australië, Colombia, Portugal, Spanje en ook in Nederland zijn onder andere al diverse wedstrijden verreden. De meeste renners uit West-Betuwe en de Tielse formatie Metec-TKH hebben inmiddels hun eerste wedstrijdkilometers achter de rug.

door Jeroen Wijngaard

METEC-TKH Metec-TKH startte het seizoen traditiegetrouw met de Craft Ster van Zwolle. Dit was naast de seizoen opener ook de eerste wedstrijd om de Topcompetitie. Er stond een sterke ploeg aan de start met sprinter Arvid de Kleijn en de winnaar van de Topcompetitie vorig jaar, Rick Ottema. De kopgroep met daarin Dennis van de Horst namens de Tielse ploeg leek het te halen tot de finish maar de wedstrijd eindigde alsnog in een massasprint. Beste Metec-renner werd Arvid de Kleijn met een vierde plaats. Dennis van de Horst nam wel de bolletjestrui in ontvangst nadat hij als eerste bovenkwam op de Lemmelerberg. Oscar Riesebeek was met zijn ploeg Roompot-Charles vooral in Spanje te vinden. De 26-jarige renner uit Tiel reed de Ruta de Sol en de Ronde van Murcia. Tijdens de Clasica del Almeria haalde hij de eindstreep niet. Tijdens de Ruta del Sol stond onder andere een tijdrit op het programma waarin hij sterk 29e werd. Komende weken staan er meer Spaanse wedstrijden op het programma en zal hij toewerken naar een goede vorm voor de rest van het voorjaar.

GELDERMALSEN In Colombia stond Etienne van Empel uit Geldermalsen aan de start om zijn debuut te maken voor de Italiaanse ploeg Neri Sottoli-Selle Italia-KTM. Hij ondersteunde zijn Colombiaanse ploeggenoot Dayer Quintana. De ronde kende veel hoogtemeters in een bijzonder mooi landschap. De Italiaanse ploeg keert nu terug naar Europa voor wedstrijden in Frankrijk en Italië. Op dinsdag 5 maart maakt Quinty Ton haar profdebuut tijdens de GP Le Samyn in België. Haar ploeg Biehler Pro Cycling hoopt zichzelf te kunnen bewijzen tussen de andere sterke damesploegen.

HEUKELUM Voor Fabio Jakobsen uit Heukelum was het in zijn eerste wedstrijd al direct raak. Tijdens de eerste etappe in de Ronde van de Algarve mocht de West-Betuwse spurtbom direct het zegegebaar maken. Hij raakte niet betrokken bij een massale valpartij waar zijn concurrenten wel het asfalt raakte. Een korte klassering zat er in de overige etappes niet meer in, wel een tweede eindplaats in het puntenklassement. De 22-jarige renner gaat zich nu opmaken voor het openingsweekend in België waarbij hij tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne als favoriet aan de start zal staan.

DEIL De ploeg van Thymen Arensman bereid zich in Griekenland voor op de komende wedstrijden. Tijdens de Louthraki Challenge streed de voltallige ploeg van SEG-Racing om de bloemen. De 19-jarige Deilenaar schreef hierbij de klimtijdrit op zijn naam. Vanaf volgende week is de ploeg weer in Nederland en België om daar aan de klassiekers te beginnen.