West Betuwse Wielerrubriek

GELDERMALSEN Een stormachtig weekend in Nederland en België en logischerwijs ondervond de wielersport daar ook hinder van. Hier en daar werd toch nog gekoerst.

door Jeroen Wijngaard

Dinsdag reed Quinty Ton haar eerste UCI-koers, de GP Le Samyn in België. Een monsterlijke klassieker die ook bij de mannen verreden wordt. Het damespeloton werd in slecht weer over in totaal 12 kasseistroken gejaagd. Het gaf een zenuwachtig koersverloop met veel gedrang en valpartijen. De 20-jarige wielrenster uit Geldermalsen overleefde het klassiekergeweld en finishte mooi in de buik van het peloton. ,,Bij een wat betere positionering had ik misschien zelfs wel een beter resultaat kunnen halen in de pelotonssprint", aldus Quinty zelf. Het overheersende gevoel was vooral opluchting en trots dat ze haar eerste UCI-koers op een goede manier had kunnen uitrijden. Ervaring opdoen blijft het einddoel en dat lukt op deze manier goed. De Omloop van de Westhoek op zondag werd vanwege de stormachtige omstandigheden al voor de start afgeblazen.

METEC-TKH Op papier had de Tielse formatie een druk programma afgelopen weekend maar door de weersomstandigheden werd er uiteindelijk nergens de finish gehaald. De GP Monseré werd zondag voor de start al door de organisatie al afgelast. Diezelfde zondag reden de renners in de Dorpenomloop Rucphen maar een kilometer of 50 voordat ook die wedstrijd werd stilgelegd. Op zaterdag was er wat meer discussie over het stilleggen van de Ronde van Zuid-Holland. Een kopgroep van 11 man met daarin drie renners van Metec-TKH maakte zich op voor de finale van de koers toen de politie en uiteindelijk ook de organisatie een streep door de wedstrijd zette. Uiteindelijk de meest veilige keus maar het gaf wel wat rumoer onder de renners in de kopgroep.

FABIO JAKOBSEN Fabio Jakobsen uit Heukelum is begonnen aan de rit naar de zon. De Franse etappekoers Parijs-Nice startte zondag met een (uitgedunde) massaspint. Ook hier liet de wind zich gelden maar dat hield de topsprinters en hun ploegen niet tegen. Fabio kon zich mengen in de sprint en werd knap derde, winnaar werd landgenoot Dylan Groenewegen en ook de Australiër Caleb Ewan moest hij nog voor laten. Komende dagen is de verwachting dat er meer kansen komen voor een sprint voordat het peloton en de klassementsrenners zich opmaken voor wat bergen. Volgende week een verslag van deze etappes met mogelijk nog een zege van de Heukelumse sprint bom. De etappes zijn live te volgen.

Oscar Riesebeek uit Tiel, Etienne van Empel uit Geldermalsen en Thymen Arensman (blessure) uit Deil kwamen niet in actie dit weekend.