• Mandy van Diën

De kiezer in beeld: Geja van der Burg uit Ophemert

OPHEMERT Wie denkt aan verkiezingen, denkt aan de verschillende, deelnemende partijen. De standpunten die zij innemen, de campagnes die worden gevoerd. Allerminst belangrijk in deze strijdt is de kiezer. "De kiezer" als groep bestaat niet. Iedereen die zijn stem uitbrengt is een individu met eigen normen, waarden en belangen. Vanuit daar nemen zij veelal het besluit waar de stip rood gekleurd zal worden.

door Mandy van Diën

Geja van der Burg (50) uit Ophemert is zo'n individu. Voor haar is stemmen een belangrijk recht dat zij graag vervult. ,,Van huis uit heb ik meegekregen dat je pas recht hebt om mee te praten en commentaar te leveren, als je bent wezen stemmen." Daarnaast heeft Van der Burg belang bij de vorming van de nieuwe gemeente West Betuwe. De woning van haar en haar partner ligt in een mooi stukje buitengebied vlak bij de dijk. De discussie over een nevengeul sleept al jaren. Mocht het besluit worden genomen dat deze komt, zal dit grote invloed hebben op het stel. Hun huis is een van de woningen die plaats zal moeten maken voor de wateraftakking van de Waal. Iets waar ze niet op zitten te wachten.

LANTAARNPALEN Het woongenot en veiligheid is van groot belang voor Van der Burg. Enkele jaren terug zijn de lantaarnpalen in het buitengebied teruggebracht naar een hoogte van 180 cm met een kleine lichtbron. Gevaarlijk voor de weggebruikers en een uitkomst voor inbrekers vindt zij. Hier zou zij graag verandering in zien.

Veiligheid moet in de nieuwe gemeente naar een hoger level worden getild. Tevens zou ze graag zien dat er meer banen beschikbaar komen voor mensen in de omgeving en de inwoner centraal komt te staan in de besluitvorming. Een referendum over belangrijke besluitvormingen ziet zij dan ook wel zitten, enkel vreest zij ervoor dat er met de uitslagen hiervan weinig tot niets gedaan zal worden.

SCEPTISCH Van der Burg is sceptisch of de "super gemeente" gaat werken. Groter is niet altijd beter en de angst om als inwoner een mier in het nest van de bureaucratie te worden, is groot. Daarbij zijn er veel dingen nog onduidelijk. Hoe wordt huidig beleid gehandhaafd na de fusie? Geldermalsen en Neerijnen berekenen op dit moment niet alleen andere belastingtarieven maar ook bestaan er andere afspraken met de regionale afvalverwerker.

Qua campagnevoering heeft zij dit slechts van één partij meegekregen. Bij niet thuis liet deze partij haar flyermateriaal achter aan de deurklink of brievenbus. ,,Niet zo handig met die summiere straatverlichting", grapt zij ,,Dan weet iedereen ook nog of je wel of niet thuis bent." 

Haar keuze heeft zij gemaakt op basis van het vergelijken van partijen. Op de vraag welke partij de grootste zal worden, verwacht zij dat dit toch de SGP zal zijn: ,,Zij hebben nu eenmaal een grote achterban die doorgaans zorgt voor een hoge opkomst bij de verkiezingen. De overige mensen kiezen te verdeeld, waardoor het lastig is om deze partij in te halen".

Wil jij ook vertellen waarom je stemt en waarom de uitkomst van deze verkiezingen voor jou belangrijk zijn? Laat het ons weten en misschien nemen wij vanavond nog contact met je op: nieuwsblad.geldermalsen@bdu.nl