• Spelen in de natuur langs de Waal

    Wim Timmermans

Op weg naar West Betuwe: Recreatie en toerisme

GELDERMALSEN West Betuwe ligt prachtig tussen de Waal en de Linge. Met veel natuur en cultureel erfgoed, zoals dorpen, dijken en kastelen. Kan recreatie en toerisme een economische pijler van de nieuwe gemeente worden? En hoe moet dat dan?

door Wim Timmermans

Marco de Haas geeft zijn visie. Hij is een van de drijvende krachten achter Holland Delta, een platform in wording dat ondernemers en inwoners bij elkaar brengt om samen het toerisme te stimuleren. „West Betuwe heeft binnen de Rijn- en Maasdelta een ijzersterk verhaal. Van de ijstijd in het verleden, via de rivieren, natuur en cultuur in het heden, naar de toekomst met een ander klimaat. Op dat verhaal moet je toeristische arrangementen gaan bouwen met inwoners en lokale ondernemers. Hier kan je cultureel erfgoed beleven, erop uit met een gids, koken met wat de natuur hier voortbrengt en slapen op karakteristieke plekken."

GELD MOET IN HET GEBIED BLIJVEN ,,Er kan veel meer dan bussen toeristen met korting hierheen halen en dan hopen dat je wat verdient. Ik heb niks tegen touringcars, bungalowparken of cruiseschepen. Maar die hebben een ander verdienmodel. De muntjes moeten zoveel mogelijk in de bus, binnen het park, of op het schip worden uitgegeven. De toeristen komen wel langs, maar het gebied heeft er relatief weinig aan.

Kijk dan eens naar de skigebieden in de Alpenlanden. Dat is een economie van en voor de mensen en ondernemingen van de streek. Dat werkt echt, is substantieel en blijft."

GEEN AFBREUK DOEN ,,Maak geen keuzes die afbreuk doen aan de kracht en schoonheid van het Rivierengebied. Logistiek bijvoorbeeld brengt vooral grote loodsen in het landschap met steeds minder arbeidsplaatsen. Het landschap verrommelt met loodsen die minimaal 40-50 jaar blijven staan als ze eenmaal zijn gebouwd.

Een economie kun je beter bouwen op veel kleine ondernemingen die verbonden zijn met het gebied dan op een paar grote logistieke bedrijven. Ze hebben geen binding met het gebied en kunnen na enkele jaren zo weer vertrekken. Kijk maar eens naar de verhuizing van distributiecentrum van Lidl uit Tiel."

OVERHEID ,,Gemeenten en Regionale Bureaus voor Toerisme maken vooral reclame voor het bestaand aanbod. Dat remt ontwikkeling en innovatie. De overheid moet meer faciliteren dan stimuleren. Laat het nou eens aan ondernemers en inwoners. Die zijn creatief. Een duurzame gastvrijheidseconomie komt er alleen als ondernemers en inwoners het willen en elkaar kunnen vinden. Actieve interventie door de overheid werkt verstorend."

ONDERNEMERS KENNEN DE MARKT Edwin Loeff is lijsttrekker van de VVD en ondernemer: „West Betuwe heeft een mooie omgeving, waarvan veel mensen kunnen genieten. Mensen willen fietsen, wat drinken en wat kopen. Ook op zondag. Daar is visie voor nodig. En een sterk concept voor de regio. Daarmee kunnen we veel meer mensen hierheen trekken dan nu.

Het Linge-oever project in Geldermalsen is een goed project. De Linge heeft enorme potentie. Maar ook het Stationsgebouw van Geldermalsen zou een voorportaal van de regio kunnen zijn. Een monumentaal punt, met winkels met streekproducten. Je komt er aan en weet meteen waar je bent.

De overheid moet een klimaat creëren, waarin ondernemers toeristen en recreanten hierheen kunnen halen. En waar nodig een handje helpen met wat subsidie om nieuwe concepten mogelijk te maken. Betrokken ondernemers zijn de basis. Zij willen graag verkopen, kennen de markt en kunnen klanten aantrekken."

NIET KOLOSSAAL Petra van Kuilenburg (Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe): „Onze mooie gemeente moet het visitekaartje worden en blijven. Er moeten meer mogelijkheden komen voor recreatie. Er is in West Betuwe te weinig recreatie en toerisme.

En er zijn te weinig toeristische voorzieningen, zoals Bed en Breakfast, kamperen bij de boer, minicampings en theetuinen. We moeten mooie struin- en dijkroutes creëren. De Linge moet toegankelijker worden voor de wandel-, fiets- en boottoerist. Ook zijn er meer kleinschalige jacht- en passantenhavens gewenst voor de pleziervaart. De gemeente moet flexibeler worden en niet gelijk 'nee' verkopen. Aanvragen van burgers en ondernemers moeten soepel worden behandeld.

Ik ben ook voorstander van kleinschalige bungalowparken; op een mooie plek centraal in het gebied. Ze zijn het hele jaar open. Daar kunnen mensen overnachten en de volgende dag per fiets de omgeving verkennen. Ik heb het niet over Centerparcs of andere kolossale parken met allerlei voorzieningen. De toeristen moeten gewoon bij lokale ondernemers hun boodschappen doen."

RAAD WEST BETUWE Al jaren neemt de druk van logistiek en grootschalige ontwikkelingen op West Betuwe toe. Ook de nieuwe gemeenteraad zal er vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Het hangt dan af van de lokale politiek hoe de balans wordt tussen kleinschalige recreatie en toerisme en grootschalige ontwikkelingen. Worden het de loodsen van de logistiek? Of toch lokale gastvrijheid?