• Mandy van Dien
  • Mandy van Dien

Afscheid na 28 jaar De Smulmuis

GELDERMALSEN De Smulmuis is een begrip in omgeving Geldermalsen. Al 28 jaar stoppen eigenaren Arend en Ina Roelofse ziel en zaligheid in deze gezellige eetgelegenheid en met succes. Toch hebben zij er voor gekozen om na bijna drie decennia afscheid te nemen van hun bedrijf aan het Maximaplein in Geldermalsen. Na 19 augustus dragen zij het stokje over aan een nieuwe eigenaar.

door Mandy van Diën

1 september 1990 nam het jonge gezin Roelofse de Mickey Mouse over, een snackbar aan de rand van Geldermalsen. Arend werkte bij de politie en Ina reed op de ambulance. Met twee kleine kinderen was het voor Ina moeilijk om haar werk te combineren met het gezinsleven en ook Arend vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Op zijn 14e startte hij met een bijbaantje bij een cafetaria, iets wat hij altijd leuk had gevonden. In combinatie met Ina haar liefde voor koken was het een logische stap om samen de uitdaging aan te gaan en voor zichzelf te beginnen.BRAND Dat al het begin moeilijk is, is het echtpaar niet onbekend. Nog voor het eerste jaar om was brandde hun pand tot de grond toe af. Een nieuw pand werd gebouwd en opende in oktober 1991 haar deuren. Onder druk van de Walt Disney Company moest de bedrijfsnaam veranderen; De Smulmuis. De zaak is uitgegroeid tot een goed draaiende Restaria waar buiten friet en snacks, ook luxe belegde broodjes, bedrijfslunches en catering buffetten te verkrijgen zijn. ,,Lekker eten en in de loop der jaren ook steeds meer verantwoord eten", aldus Ina. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen voorzien wordt er rekening gehouden met voedingsallergieën maar ook met de kleinere beurs in de vorm van de woensdagaanbieding.GOED IS GOED Ondanks dat het stel nog erg veel plezier heeft in het werk is de tijd gekomen om afscheid te nemen. ,,Je bent zeven dagen in de week druk met de zaak, al ben je er niet fysiek aanwezig, het werk gaat altijd door", vertelt Arend. ,,Teveel mensen in de directe omgeving zijn zo jong overleden, dat ze geen tijd hebben gehad om te genieten van hun pensioen en hun kleinkinderen. We willen hiervan zo lang mogelijk genieten." Het afscheid gaat ze niet in de koude kleren zitten. Alle jaren hebben ze gewerkt met schooljeugd waarbij ze bekend staan als "Ome Aai en Tante Ien". Jongvolwassenen die zij hebben zien opgroeien en die zij hebben geholpen zich te ontwikkelen op sociaalgebied maar ook qua zelfvertrouwen. De oude werknemers komen nog regelmatig langs. De gezellige, huiselijke sfeer zorgden ook voor nauw contact met de klanten die zij enorm zullen missen.

Met goed vertrouwen doen zij De Smulmuis over naar Heleen Chen, welke samen met haar vriend en dochter de zaak gaan draaien. Mandy van Lith, het vaste gezicht van de eetgelegenheid, zal ook onder de nieuwe bedrijfsnaam Big Bread Kitchen De Smulmuis werkzaam blijven. Van 20 augustus tot en met 4 september is De Smulmuis gesloten in verband met verbouwwerkzaamheden.