• Pieter Van Maele

Anouchka van Miltenburg zet op dak van Plospan 9000 zonnepanelen aan

WAARDENBURG Houtverwerkingsbedrijf Plospan BV in Waardenburg neemt op 3 juni zijn zonnepanelenpark officieel in gebruik. Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg zal de 9240 zonnepanelen op de daken van de fabriekshallen aanzetten. Plospan heeft daarmee het grootste zonnepanelenpark bij een familiebedrijf in Nederland en het grootste zonnepanelenpark in Gelderland.

De directie van Plospan heeft de voormalig Tweede Kamervoorzitter gevraagd de officiële openingshandeling te verrichten als inwoner van het gebied dat is aangesloten op het energienet van Liander. Plospan levert daaraan een deel van de groene stroom die de zonnepanelen produceren. Van Miltenburg woont in Zaltbommel, op een afstand van hemelsbreed drie kilometer van het bedrijfsterrein van Plospan. Bij de officiële openingshandeling is ook een rol weggelegd voor de Stella Lux, de zonneauto van de TU Eindhoven.

De zonnepanelen op de bedrijfshallen van Plospan leveren een piekvermogen van 2,4 MegaWatt aan groene stroom. Dat is voldoende groene stroom voor 600 huishoudens. Voor zijn eigen productieprocessen gebruikt Plospan daarvan ongeveer 75 procent. Het overschot levert Plospan terug aan het energienet van Liander.

Dankzij deze groenestroomproductie van Plospan kan de gemeente Neerijnen in 2016 al voor een groot deel voldoen aan zijn verplichtingen binnen het Uitvoeringsprogramma Duurzame Energie. Daarin hebben de gemeenten in het Rivierenland toegezegd dat zij voor het jaar 2020 in 10 procent van hun energiebehoefte zullen voorzien met duurzame energie.

De aanleg van het zonnepanelenpark heeft, van het eerste idee daarvoor in 2013 tot de ingebruikname op 3 juni 2016, bijna drie jaar geduurd. De zonnepanelen zijn geleverd door IBC Solar. In de laatste twee maanden van 2015 heeft installateur Xperal de 2,5 hectare aan zonnepanelen op de daken van Plospan geplaatst en aangesloten. Sinds 1 februari wordt daarmee proefgedraaid. De echte grote energieproductie komt de komende maanden op gang, als de zon gedurende een groot deel van de dag zal schijnen.

Het zonnepanelenpark van Plospan heeft een bovengemiddeld rendement door gebruik van innovatieve omvormers van SolarEdge. Deze maken het mogelijk elk zonnepaneel apart aan te sturen. Het is voor het eerst dat deze omvormers worden toegepast bij een zonnepanelenpark van deze omvang.

Plospan heeft 2,2 miljoen euro geïnvesteerd in de zonnepanelen. Zowel met de besparing op energiekosten als met een SDE-subsidie - een Europese subsidie die uitkeert aan de hand van de hoeveelheid aan het elektriciteitsnet geleverde duurzame energie - verwacht Plospan deze investering in tien jaar terug te verdienen.

Plospan is onderdeel van Plomp en Zonen BV. Het familiebedrijf recyclet al vier generaties houtafval tot bodembedekkingsmateriaal voor dierenverblijven (paarden, vee en kleine huisdieren) en tot milieuvriendelijke brandstof in de vorm van hoogwaardige houtpellets. Plospan biedt werk aan ongeveer 70 medewerkers en heeft een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen euro.