Bijzondere samenwerking tussen Ultimaker en Lander

GELDERMALSEN Ultimaker, één van de leidende makers van 3D-printers in de wereld, en Lander, sociale werkvoorziening in de regio Rivierenland, werken al jaren samen. Vanaf deze zomer zijn zij officieel samen onder één kap te vinden.

Ultimaker had een deel van de assemblage- en verpakkingswerkzaamheden uitbesteed aan Lander. Dit werk werd gedaan op de locatie van Lander in Geldermalsen. Deze samenwerking beviel van beide kanten uitstekend. Ultimaker was hard op zoek naar een nieuwe vestiging en wilde graag in de regio Rivierenland blijven. Lander had op haar locatie op de Unieweg in Zaltbommel ruimte over. Deze prachtige kans leidde tot een match in huisvesting.

Vanaf juli 2015 huurt Ultimaker een deel van het pand aan de Unieweg voor zijn productie en logistiek. Ook voor Lander een uitkomst, omdat het gebouw op deze wijze weer volledig wordt benut.

Lander heeft als strategie om zoveel als mogelijk van zijn medewerkers te detacheren bij reguliere medewerkers. De verhuizing van de productie van Ultimaker biedt een prachtige kans om de samenwerking anders in te vullen. In plaats van uitbesteed werk aan Lander hebben de Sociale werkvoorziening medewerkers die het werk voor Ultimaker reeds uitvoerden de overgang gemaakt. Zij zijn met acht vaste medewerkers en drie invalkrachten gestart in een groepsdetachering. De overgang zorgt ervoor dat de medewerkers veel meer taken uitvoeren dan ze voorheen deden voor Ultimaker.

Klaas van Heusden, gedetacheerd bij Ultimaker voelt zich helemaal op zijn plek. Hij ondersteunt de medewerkers die de 3D-printers inpakken en verzendklaar maken. Zo zorgt Klaas ervoor dat er voldoende artikelen klaar staan en dat de dozen zijn voorgevouwen. Ook vervangt hij de voorman als deze afwezig is. ,,De afwisseling is erg leuk en ik vind het niet erg om soms een stapje harder te lopen", vertelt hij. ,,Je hoort er hier helemaal bij, de mensen zijn behulpzaam en aardig en de sfeer is prima. Beter kan bijna niet! De verantwoordelijkheid die ik krijg en de afwisseling zorgen ervoor dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga."

Luc Houben, Supply Chain & Manufacturing Manager bij Ultimaker, is erg blij met de samenwerking. De afgelopen maanden is hij druk bezig geweest om de verhuizing van Geldermalsen naar Zaltbommel in goede banen te leiden. ,,De medewerkers die nu zijn gedetacheerd hebben eerst op proef meegedraaid en konden zo geleidelijk wennen aan de overstap naar ons bedrijf. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze in die tijd met positieve verhalen naar de afdeling teruggingen en er voor ons nu al helemaal bij horen."