De Betuwe Poort eerste dorpshuis met zonnepanelen

RHENOY Onder toeziend oog van vrijwilligers uit het verenigingsleven van Rhenoy werd, nog voor de zomervakantie, een officieel startsein gegeven voor de ingebruikname van de zonnepanelen op dorpshuis de Betuwe Poort. Wethouder Ronald van Meygaarden en voorzitter van het dorpshuis Roel van Stappershoef verbonden symbolisch de stekker.

Het is daarmee het eerste dorpshuis in de gemeente Geldermalsen dat van zonnepanelen is voorzien. Het beheer en onderhoud van dorpshuis de Betuwe Poort ligt bij stichting 'Opwaarts', die het dorpshuis beschikbaar stelt aan verenigingen en stichtingen in en rond het dorp.

De realisatie van in totaal 64 panelen is mogelijk gemaakt door de deelname van stichting Opwaarts aan het leefbaarheidsinitiatief van de gemeente Geldermalsen, het overweldigend aantal stemmen hierop van inwoners, en door ondersteuning van Story Beheer uit Rhenoy. De aanleg is gerealiseerd door een bijdrage van de lokale bedrijven Weernekers Elektro en Solar Comfort.

Meer budget voor leefbaarheid

Roel van Stappershoef, al meer dan 35 jaar voorzitter van de stichting, vertelt waarom zij dit doen: ,,Wij willen ons dorpshuis voorzien van duurzame energie zodat wij dan met de lagere energiekosten in de toekomst een betere kostenbeheersing voor verhuring aan het verenigingsleven kunnen bieden, en er daarmee structureel meer budget voor leefbaarheid(activiteiten) gecreëerd wordt. Dat komt ten goede aan alle gebruikers van het dorpshuis en daarmee de inwoners van Rhenoy en omliggende dorpen.''

Kees Temminck, ook lid van het bestuur, vult aan: ,,Op dit moment verbruikt het dorpshuis op jaarlijkse basis zo'n 25.000 kwh, met de 64 panelen die nu op het dak liggen, verwachten wij een energieopbrengst van ongeveer 14.500 kwh terug te winnen."

,,Ons streven is vanzelfsprekend om op dit vlak energieneutraal te worden. Maar daar moeten dan nog twee extra rijen zonnepanelen aan worden toegevoegd. Dit willen wij erg graag en roepen graag bedrijven of andere organisaties op, die duurzaamheid ook een warm hart toedragen, ons hierin ook te steunen om dit te kunnen realiseren. Wij zullen daar natuurlijk op gepaste wijze aandacht aan schenken, zoals bij de 'live' opbrengstmeter in de hoofdentree van het dorpshuis, aldus Temminck". Info: dorpshuis@rhenoy.info