• Het opbouwen van Diorama Koningsdag in Zeeland bij 1001FramToys in Beesd.

    Henk van der Perk

Drie Dioramadagen bij 1001FarmToys

BEESD Van der Perk in Beesd pakt direct na kerst uit. Op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 december is het van 9.30 tot 17.30 uur feest. Het speelgoed LEGO, Playmobil en Siku krijgen de hoofdrol tijdens de 1001FarmToys Dioramadagen.

Ongeveer een derde van de showroom is afgezet met rood-wit lint. Hier staan lage grote tafels opgesteld waar professionele hobbyisten hun opgebouwde verzameling tonen in diorama's van de bekende speelgoedmerken. Elk diorama heeft een eigen thema en stijl.

Zo toont een familie uit Zeeland de Nederlandse traditionele koningsdag. Versierde straten, marktkramen, een vrijmarkt, ringsteken met paarden, tv camera's die draaien en zelfs een tv regiewagen. De Zeeuwse duinen zijn nagebouwd en er wordt zelfs gesurft. Op een andere tafel staat een hotel met daaronder een winkelcentrum dat een Brabants gezin in elkaar heeft gezet. Een derde tafel staat -hoe kan het ook anders- helemaal in het teken van farming en een manege. Een Zuid-Hollandse deelnemer laat zien dat Western ook echt spannend kan zijn.

Jeroen van Dam -Lego verzamelaar uit Tricht- komt met grote dozen aan om die in Beesd te etaleren. Treinen rijden af en aan: het is druk in de Lego straat. Verkeersomleidingen, het plaatsen van een reclame bord met een grote kraan. Een gevallen skiër waar een trauma helikopter op af komt. De diorama's zijn er voor elke leeftijd, van jong tot gepensioneerd. Er zijn ook Siku en Lego demo modellen waar de bezoeker zelf radiografisch mee kan rijden of spelen. Verder komen staan er weer enkele deelnemers van vorig jaar met hun verkoopkraam. Op zaterdag 29 december onder andere vintage Playmobil en de fietskar van Robert Mars met zijn appelbeignets voor Kika.

Henk: ,,Wij vinden Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen belangrijk en steunen enthousiast diverse goede doelen. Boven in het mini-museum 'de Stal' staat dit keer niet alleen de verzameling van Theo van der Perk, maar is er drie dagen voor de kids vanaf 1,5 jaar een berg Duplo, Lego en Playmobil. Zij spelen daar onder professionele leiding van leidster Margreeth. Zij is pedagoge en zet kinderen voor een euro per persoon per uur aan het werk. Daarnaast is er een verloting, waarvan de opbrengst samen met de entree van het vrij bouwen voor de helft naar de Speeltuinvereniging en voor de andere helft naar de blazersklas van Harmonie Concordia in Beesd gaat.''

De prijsuitreiking en de overhandiging van de goede doelen opbrengst is tijdens de nieuwjaarsborrel en de eindejaarsactie van de Beesdse ondernemersvereniging op 5 januari in het Klokhuis zijn. Ieder daar vanaf 16.00 uur welkom en elke bezoeker maakt dan ook nog eens kans op een shoptegoed tot wel €250,-.

Na de 1001FarmToys Dioramadagen gaat een deel van de collectie naar "de Stal" boven en worden de onderdelen weer in een geheel andere setting opnieuw opgebouwd. Met Lego, Playmobil en Siku is er altijd wel werk aan de winkel.

a[ Van der Perk, Parkweg 95, Beesd. www.1001farmtoys.nl of 0345-681493 of like 1001FarmToys Dioramadagen op facebook.