• Betuwse Fruitshop

Eerste fruit concept store in Geldermalsen geopend

GELDERMALSEN Op 7 april opende de Betuwse Fruitshop, de eerste fruit concept store van Nederland op het Marktplein in Geldermalsen. Met de winkel en horecagelegenheid waar alle draait rondom fruit geven de initiatiefnemers invulling aan de wens om Geldermalsen op de kaart te zetten als 'Het Fruitdorp aan de Linge'.

In de winkel en fruitcafé draait alles om (Nederlands) fruit. De Betuwse Fruitshop is een initiatief van Gerard en Koen Poldervaart uit Buurmalsen en de Geldermalsense Michelle van Kessel. ,,Met de Betuwse Fruitshop willen we consumenten eerlijke en pure fruitproducten laten proeven en beleven als alternatief voor de industriematig geproduceerde voedingsmiddelen vol geur-, kleur- en smaakstoffen", vertelt Gerard Poldervaart. De winkel en het fruitcafé zijn daarnaast een prachtige mogelijkheid om nieuwe, op initiatief van fruittelers gemaakte, producten een platform te geven. Naast vers seizoensfruit en verwerkte fruitproducten is er zo'n beetje alles wat een link met fruit heeft te koop. Denk aan kleding met fruitprint, fruitgeurkaarsen, servetten en serviesgoed met fruitprint, fruitdecoratieproducten enzovoort. Ook is er een uitgebreid assortiment cadeaupakketten aanwezig, maar klanten kunnen vanzelfsprekend ook een op maat gemaakt pakketje laten maken met door hen gekozen producten. ,,Het assortiment zal de komende maanden nog verder uitbreiden. Vrijwel dagelijks ontdekken we nieuwe producten die binnen ons concept passen. Ook zijn we al door diverse mensen benaderd met het aanbod om hun producten in hat assortiment op te nemen", aldus Koen.

Geen cola maar fruitsap en smoothies

Ook in het fruitcafé draait alles om fruit. Koffie met fruitgebak en fruitsappen en smoothies in plaats van cola en sinas dus. Op de lunchkaart hebben de gerechten eveneens een link met fruit. Een broodje brie met frambozenjam, een perensalade, een appeltosti of een broodje geroosterde kip met appel bijvoorbeeld.

Het idee voor de concept store is geboren toen vader en zoon Poldervaart hoorden van de wens van de winkeliersvereniging om Geldermalsen op de kaart te zetten als 'Het fruitdorp aan de Linge' en hiervoor nog op zoek waren naar een passende invulling. ,,Dit heeft mij aan het denken gezet, met als resultaat De Betuwse Fruitshop (www.betuwsefruitshop.nl); een combinatie van winkel, horeca, webshop en een stukje fruitbeleving. Zo kunnen is de winkel ingericht als boomgaard met kunstgras op de vloer, fruitbomen en pluksleetjes met kist in plaats van een boodschappenkarretje", vertelt Poldervaart. Bezoekers kunnen er op de foto met de grootst appel, peer, aardbei, pruim, kers of blauwe bes uit de Betuwe.

Pure en eerlijke fruitproducten

In de winkel is een assortiment producten te vinden die gemaakt zijn van puur fruit. Op veel producten in de supermarkt staat prominent fruit afgebeeld, zonder dat er noemenswaardige hoeveelheden fruit in is verwerkt. Freshfel, de Europese organisatie voor de verse groenten en fruit sector, spreekt zelfs van misleiding van consumenten. ,,In veel producten zitten meer geur-, kleur- en smaakstoffen dan fruit", stelt Poldervaart. ,,Fruit is een aanzienlijk duurdere grondstof dan suiker en smaakstoffen waardoor levensmiddelen goedkoop zijn te produceren. Met smaakstoffen kun je wel de smaak van fruit na-apen, maar niet evenaren". Pure, met fruit gemaakte producten zijn vaak verrassend lekker van smaak. "Als we de klanten de met puur fruit gemaakte stroop van de Loonse stroopfabriek of de fruitchocolade met hele aardbeien, frambozen, kersen, bessen of stukjes appel laten proeven zijn ze verkocht" heeft Poldervaart de afgelopen weken ervaren. Ook de fruitsappen en vruchtenyoghurt zijn populair.

Imago fruit en Betuwe beter benutten

De ambities van de initiatiefnemers reiken verder dan het exploiteren van een winkel, webshop en fruitcafé. ,,De Betuwe, fruit, de Linge en Geldermalsen vormt een ijzersterke combinatie. Ik denk dat veel bedrijven in de streek zich dit onvoldoende realiseren en hier onvoldoende gebruik van maken. Biedt bezoekers eens een lekker glas fruitsap aan in plaats van frisdrank en schenk tijdens een feestje eens een kersenwijn, appelsecco en perencider in plaats van de traditionele rode en witte wijn. Verras uw relaties eens met een cadeaupakket vol lekkere en gezonde fruitproducten". De Betuwse Fruitshop wil hier een rol in vervullen. Niet alleen door producten te leveren, maar ook door mee te denken met de ondernemers hoe ook zij kunnen meeliften op het goede imago van de Betuwe als fruitstreek.

Op de foto: De initiatiefnemers voor de Betuwse Fruitshop op het Marktplein in Geldermalsen: Michelle van Kessel, Koen Poldervaart en Gerard Poldervaart.

Fotocredit: Betuwse Fruitshop