Eva & Elvira conceptstore haalt €7.400,- op voor Free a Girl

GELDERMALSEN De opsluitactie Lock Me Up - Free a Girl heeft dit jaar een half miljoen euro opgeleverd. Zo'n tweehonderd deelnemers lieten zich twaalf uur opsluiten in kleine hokjes van 1 bij 2 meter om geld op te halen voor meisjes die gedwongen in bordelen werken. De opbrengst van de actie is bestemd voor hulp aan kindprostituees. Zo wordt geld gestoken in reddingsteams en de bouw van een transithome in India, waar slachtoffers van gedwongen prostitutie een paar dagen tot rust kunnen komen voordat ze naar een opvanghuis gaan.

Aan de actie deden dit jaar 25 restaurants mee. Waaronder ook Eva & Elvira conceptstore uit Geldermalsen. Eva & Elvira lieten zich samen opsluiten in één zo'n hokje van 1 bij 2 meter. Hiermee wilden ze niet alleen zoveel mogelijk geld ophalen, maar ook het kindprostitutieprobleem onder de aandacht brengen bij de mensen uit de regio. ,,Dat laatste is ons zeker gelukt. Veel mensen hadden nog nooit van de landelijke actie of überhaupt van Free a Girl gehoord, terwijl deze organisatie al jaren op deze manier geld werft en aandacht vraagt. Opvallend vonden we ook hoeveel mensen zich niet bewust zijn dat kinderprostitutie op zo'n grote schaal nog voorkomt. Dat leverde dan ook vaak emotionele gesprekken op en we zijn beiden zeer ontroerd door de reacties van klanten en gasten van de conceptstore. Er werd ontzettend veel geld door mensen gedoneerd zowel off- als online via de donatiepagina."

,,Het meest bijzondere vinden we nog wel wat er tijdens de actieweek zelf gebeurde. We hadden namelijk bevriende mede-ondernemers, leveranciers, enz. gevraagd items aan te bieden die we online en tijdens onze benefietavond van 20 mei konden veilen. Hier werkten ze allen direct aan mee. Via een provisorisch ingerichte veilingpagina op onze Facebookpagina veilden we deze waardevolle items; bijvoorbeeld 10 Personal trainingslessen van Healthclub45, een prachtig groot plexiglas met een foto van Brigitte Bardot van 180cm bij 130 cm van Exposign, dinerbonnen van OdysseyII, een slipcursus van Verkeerschool Jasper, enz. De online veiling werd zo enthousiast ontvangen op Facebook door onze volgers, dat zich direct tientallen andere lokale ondernemers meldden om ook hun steentje aan deze actie bij te dragen. Allen boden echt mooie items voor de verloting en veiling en er werd flink geboden door de FB-volgers."

Met alleen al de veiling & verloting werd naar schatting alleen zo'n €3.000,- opgehaald. Ook Albert Heijn Achter 't Veer deed mee door middel van de emballagebonnen die bij hen gedoneerd mochten worden.

,,Wij zijn dan ook enorm trots en dankbaar voor de verbondenheid van de ondernemers onderling. Mede daardoor hebben wij ons doel (€5.000,-) ruimschoots behaald en haalden we maar liefst €7.400,- op. Omgerekend in termen wat daarmee verricht kan worden, zijn dat 148 meisjes die bevrijd kunnen worden uit een Indiaas bordeel. Een aantal waar we natuurlijk erg trots op zijn. Tegelijkertijd vinden we dat elk meisje en vrouw die opgesloten zit er één teveel is en daarom zullen wij ons ook in de toekomst voor deze meisjes en jonge vrouwen blijven inzetten."