• De complete familie van der Burg

    Neeltje van Triest

[Hans van der Burg jr. neemt bijltje over

Advertorial

Volgende generatie aan het roer bij Geldermalsense Keurslager

GELDERMALSEN Keurslager Hans van der Burg uit de Geldersestraat kent een wisseling van de wacht. Vader Hans geeft het bijltje door aan zijn zoon Hans. Niet dat er in de dagelijkse praktijk wat verandert, want zoon Hans is een kleine tien jaar net zo druk in de zaak als zijn vader. En in die tijd kreeg hij alle ruimte om zijn eigen inbreng in praktijk te brengen.

In 1976 nam Hans sr. en zijn echtgenote Lies een klein slagerijtje iets verderop de Geldersestraat in over. In 1991 verhuisden ze naar het huidige pand. Samen kijken ze nog even terug, maar blikken ook de toekomst in.

Hans was de slager die altijd in de slagerij aanwezig was, Lies hielp hem waar ze kon. Samen kregen ze drie kinderen en bouwden het kleine slagerijtje uit tot een volwaardige Keurslager. Nu geven ze een goedlopend zaak met gepaste trots door aan hun zoon Hans.

SAMEN GENIETEN Lies: ,,We hebben altijd samen gewerkt en gaan nu ook samen genieten. Ik heb mezelf opgegeven om te gaan rijden voor Tafeltje Dekje en Hans zal nogal eens bijspringen in de slagerij. Het is en blijft zijn vak.''

Om de echtelijke traditie ook voort te zetten, is echtgenote Dieuwertje van Hans jr. nu vaak in de winkel te vinden. Tussen de schooltijden van de kinderen door helpt ze gezellig mee.

Hans Jr.: ,,Er is in feite helemaal niets veranderd. Voordat ik de slagerij overnam, kon ik in goed overleg altijd noviteiten introduceren. De barbecue buiten is bijvoorbeeld helemaal mijn ding. Ik vind het prachtig als de klanten op de geur naar binnen komen. En je kunt er zoveel mee. Ik krijg regelmatig klanten binnen die een groot stuk vlees in de barbecue willen garen. Ja, daar moet je wel even de tijd en aandacht aan schenken. Graag leg ik ze uit hoe ze dat moeten doen.''

Vader Hans lacht en vertelt dat hij het liefst achter het hakblok staat. Mooie lapjes, lekkere karbonaden, vooral ook met een klein randje vet dat wegsmelt tijdens het bakken. Hij vindt het heerlijk. Maar ook een goede gehaktbal gaat er altijd in.

Hij blikt terug en schetst een periode van ambachtelijk slagersvakmanschap.

Het was heel gewoon dat mensen al dan niet een gedeelte van een bout of een half varken om de vriezer te vullen bestelden. Hij draaide gehakt, maakte rookworsten, knoopte de rollades en verzorgde het verdere vlees op maat. Alles ging in grote bakken en de klant pakte het vlees thuis naar believen in.

,,Complete generaties zie ik hier binnenlopen. En ik heb ook klantjes voor wie de bestelling al op de toonbank staat als ze de deur open doen. Veel bekende gezichten en iedereen maakt wel wat mee. Ik wil nog wel even door, want ik heb nog nooit stilgezeten. Maar als het straks mooier weer wordt, trekken we er samen met de caravan wellicht op uit. Dan steken we onderweg gezellig de barbecue aan.''

a[ Hans van der Burg Keurslager, Geldersestraat 36, Geldermalsen. Telefoon 0345-571277 of www.vanderburg.keurslager.nl.