• Bob Vrijbergen
  • Bob Vrijbergen
  • Amsterdam, Olympic Plaza

    Joost Brouwers
  • Bob Vrijbergen

Hermeta bestaat 95 jaar

ASPEREN Al 95 jaar brengt Hermeta uit Asperen comfort in gebouwen. De Nederlandse onderneming levert een breed pakket aan producten in de bouw, gespecialiseerd in drie divisies: interieuraccessoires en garderobesystemen, interieurbouw én gevelbouw. Het basismateriaal is daarbij gerecycled aluminium. Vanuit de gedachte dat het comfort voor de mens centraal staat bedenkt Hermeta innovatieve en duurzame oplossingen, zoals levensloopbestendige leuninghouders, lockers met braille, kapstokken op hoogte voor mensen in een rolstoel en toepassingen van IOT binnen gevelbouw.


Het 95-jarig jubileum is een mooi moment om terug te blikken op de geschiedenis. Marcel van der Sluijs, directeur van Hermeta, vertelt: ,,De roots van ons bedrijf gaan terug naar Duitsland. De Duitse familie Thamer vluchtte in de jaren '20 naar Rotterdam vanwege de economische crisis om hier een metaalbewerkingsbedrijf te starten. Dit ging mis toen de oorlog uitbrak en de familie gevangen werd genomen. Het gehele bedrijf kwam in handen van de Nederlandse staat die het verkocht aan de familie Herrewijn. Na de oorlog werd de familie Thamer in ere hersteld en werden ze weer voor 50% eigenaar van het bedrijf. Ze vestigden zich in Asperen. Nu 95 jaar later hebben de kleinkinderen van de familie Thamer nog steeds de helft van de aandelen in bezit."


COMFORT ,,Wij zijn toonaangevend in het bedenken van duurzame en innovatieve oplossingen. Wij gaan altijd samen met de klant op zoek naar de beste oplossing en denken nog een stapje verder", zegt Marcel. Dit doen ze niet alleen in het bedenken van oplossingen, maar ook bij hun eigen personeel. Iedereen krijgt de kans om bij Hermeta te werken, waarbij plezier voorop staat. In Asperen vindt de productie plaats. Hier werken ook mensen met een verstandelijke beperking. In totaal werken er in Asperen zo'n 130 mensen.

LOKALE PARTNERS Hermeta is de eerste Nederlandse producent die voor bouw en meubelbeslag 75% gerecycled aluminium gebruikt. Marcel: ,,Wij vinden het belangrijk om met lokale partners samen te werken en te denken aan het milieu. We halen het aluminium niet uit China, maar kiezen voor dichtbij. Ook vinden we lokale partijen belangrijk, zo zullen we onze stroom bijvoorbeeld uit het nieuwe windmolenpark hier in Geldermalsen halen."


GEZAMENLIJKE VISIE ,,We zijn vooral bekend van onze interieuraccessoires die misschien niet direct opvallen, zoals de leuninghouders en de haken, maar die wel van de hoogste kwaliteit zijn. Inmiddels zijn er twee divisies bij gekomen, ieder in een eigen fabriek op hetzelfde adres: Interieurbouw - waaronder lockers, sanitaire wanden en interieurconcepten- en Gevelbouw. Drie takken van sport dus, die ieder op zich staan en elkaar waar mogelijk versterken", vertelt Marcel. Duurzaamheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie zijn belangrijke kernwaarden binnen Hermeta. Wat de drie divisies verder gemeen hebben is het gebruik van het basismateriaal aluminium en het leveren van designproducten die comfort brengen in gebouwen.

BELANGRIJKE PROJECTEN ,,De laatste jaren spelen we ook een steeds duidelijkere rol in de gevelbouw en interieurbouw. Zo hebben we de kleedkamers in het Pieter van den Hoogenband zwembad en het Nike hoofdkantoor geleverd. In de gevelbouw zijn we bijvoorbeeld trots op het project voor het LSI laboratorium in Utrecht en de Deense Zeemanskerk in Rotterdam die gemaakt is met het unieke tombak (de enige gevel met dit materiaal in Nederland)." Ook voor de divisie interieuraccessoires heeft Hermeta grote projecten opgeleverd. Wij hebben het Efteling theater voorzien van garderobesystemen. Ook leveren wij al jaren onder andere aluminium prullenbakken, haken en grepen aan de Nederlandse Spoorwegen.


TOEKOMST ,,De laatste jaren is er ook steeds meer oog voor design. We kijken goed naar interieurtrends. We werken voor verschillende producten ook samen met designers, zoals met Edward van Vliet voor de Kabuki collectie en met Marjan Veltkamp voor de HerboLock Acoustics. We willen in de toekomst een vooraanstaande rol spelen in Europa en Amerika met interieuraccessoires. We willen ons blijven innoveren om mee te gaan met de tijd. Eén ding is wel zeker, onze kracht zit in onze mensen. Medewerkers moeten met plezier naar hun werk gaan om uiteindelijk mooie producten te kunnen maken", zegt Marcel.