• Neeltje van Triest
  • Neeltje van Triest
  • Indoor After Kerstmarkt
  • Neeltje van Triest
  • Neeltje van Triest

Indoor After Kerstmarkt Beesd levert geld op voor goede doelen

BEESD De familie Van de Perk in Beesd lanceert regelmatig nieuwe initiatieven en daar is de Indoor After Kerstmarkt er één van. Een markt tussen Kerst en oudjaar in, waarbij het goede doel centraal staat.

door Neeltje van Triest

Als klap op de vuurpijl staat de eerste week van januari geheel in het teken van de ondernemers. Dan is met gebouwde lego-huizen een grote rebus gemaakt die via een aantal Beesdse etalages opgelost kan worden. Wie aan de rebuswedstrijd mee wil doen, maakt tegen betaling van een euro - ook weer voor het goede doel - kans op een groot lego-pakket.

Woensdag, donderdag en vrijdag stond Van de Perk in Beesd geheel in het teken van de Indoor After Kerstmarkt. Bij aankomst werd iedere auto keurig naar een eigen parkeerplaats geleid en kon de pret beginnen. Buiten was drievoudig Nederlands kampioen Sander Boom druk doende om boomstammen om te toveren tot de mooiste beelden. Als blikvangers had hij vast een lego en playmobiel-pop van hout gemaakt.

Binnen was er een markt voor 'dames en heren' en kon er gezellig een kopje koffie of thee worden genuttigd. De bovenverdieping werd ingeruimd om honderd kilo lego een plek te geven. Hier mochten bouwliefhebbers tegen betaling van 3,50 euro onbeperkt aan het bouwen slaan. Vooral voor liefhebbers van deze kleine steentjes was het een echte uitdaging, zo midden in de kerstvakantie.

Op de benedenverdieping stond het 'glazen huis'. Hier konden kinderen die zich van te voren via internet hadden opgegeven onder leiding van lego-freaks Richard, Henk en Jacques hele winkelstraten gaan bouwen Zelf gaven ze het goede voorbeeld met een expositie van diorama's die ze zelf met lego hadden gebouwd.

Leerling Denise is druk bezig om een mooie bakkerij gestalte te geven. Ze leest vanaf een lego-bouwtekening wat de volgende stap is. Richard zit naast haar en helpt haar mee om de juiste onderdelen te vinden.

Initiatiefnemer Henk van de Perk lacht en legt uit: ,,De heren geven om de twee maanden een workshop lego-bouwen. Ze leren de kinderen van tekening te bouwen, maar ook om hun eigen fantasie te ontwikkelen. Kijk, dat treintje wat daar rijdt en die disco met lampjes en filmstudio is ook eigen bouw. Lego kent vele soorten fans. De jongens en meiden van het technische lego vinden vaak de starwars-lijn wat minder. Dat is ook een wereld van verschil. We willen iedereen zelf laten ontdekken waar hun uitdaging ligt.''

De vriendelijke eigenaar vertelt dat hij aan het begin van het jaar de workshops plande om daar rond de kerst een goed doel aan te koppelen. Tijdens het brainstormen kwam het glazen huis voorbij en dat staat nu ook in zijn winkel, compleet met sleuf om geld te doneren. Hij nam zo'n dertig ondernemers uit Beesd en omgeving mee in zijn plannen en realiseerde de eerste Indoor After Kerstmarkt in zijn ruime pand. Ook het pand aan de overzijde fungeerde als markt.

En hij koppelde daar de goeden doelen aan. De complete opbrengst van het Glazen LEGO huis gaat voor de helft naar Stichting Speeltuinvereniging Beesd en de andere helft naar de dagbesteding van Zorgboerderij de Lingehof Rhenoy. De opbrengst van Appelbeignets door Robertmars is voor KiKa en de opbrengst van de frisdranken is voor kinderen met aids.