• PETER VENEMA

Lokale sportclubs winnen met Betuwewind

GELDERMALSEN Wind is gratis en van iedereen. Waarom zou je daar samen niet van profiteren? Inwoners, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, bouwen hun eigen windparken bij verkeersknooppunt Deil en de Avri in Geldermalsen. Dit project heet Betuwewind. Met een grote ledenwerfactie willen streekgenoten de burgerwindcoöperatie nog sterker maken. De belofte? Meer geld. Meer groen. Meer samenleving. 'Iedereen wint.'

Een drieluik. Deel 3: Lokale sportclubs winnen met Betuwewind

De windparken bij Deil en Avri laten werken voor de productie van schone energie én voor de clubkas van regionale sportverenigingen. Is dat een gekke gedachte? ,,Wij gaan dat doen.", zegt voorzitter Gerlach Velthoven van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. ,,Als je investeert in Betuwewind kan je een procent van je rendement bestemmen voor de clubkas van jouw favoriete, lokale sportclub. Dan verdubbelt de burgerwindcoöperatie deze inleg. Hier gaan veel penningmeesters blij van worden."

Medio mei is de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe een ledenwerfcampagne gestart. Door lid te worden van de burgerwindcoöperatie kunnen mensen meedoen, meeprofiteren en meebeslissen met Betuwewind. Het lidmaatschap kost een (eenmalige) inleg van € 50. Over dit bedrag ontvangen leden een rendement van 4 tot 10%. De burgerwindcoöperatie heeft eigen vermogen nodig om molens te bouwen. Als lid-windaandeelhouder kan je tot € 15.000 lenen aan de windcoöperatie. Over dit bedrag ontvang je voor een periode van maximaal 15 jaar het genoemde rendement. Leden-windaandeelhouders kunnen ook de keuze maken om een procent van hun jaarlijks rendement af te dragen aan de clubkas van een favoriete lokale sportvereniging. In dat geval verdubbelt de burgerwindcoöperatie deze afdracht aan de sportclub. Rekensommetje: als 100 leden van een sportclub meedoen aan deze mogelijkheid, levert dat hun sportclub zo'n € 5.000 op. Per jaar.

LEEFBAARHEID Velthoven: ,,Betuwewind wil meer dan alleen energie produceren. Onze coöperatie heeft ook maatschappelijke doelen. We willen de leefbaarheid van onze regio bevorderen. Sportverenigingen spelen een belangrijke rol als het gaat over een gezonde levensstijl. Daarom helpen we graag de lokale sportverenigingen met extra geld." Lokale sportclubs, met hun clubhuis in de gemeenten Tiel, Culemborg, Buren, Geldermalsen, Neerijnen of Lingewaal, kunnen profiteren van deze mogelijkheid door communicatiepartner te worden van Betuwewind. Op basis van deze afspraak communiceert de sportvereniging het Betuwewind-aanbod aan haar leden. Denk bijvoorbeeld aan een bericht op de eigen website of nieuwsbrief. Dat is de enige voorwaarde voor de sportclub om te kunnen profiteren van de verdubbelde inleg. Eventueel kan de burgerwindcoöperatie ook materiaal verzorgen voor promotie van deze clubactie. Voor alle duidelijkheid: er zijn voor de sportclub geen kosten verbonden aan de samenwerking met de burgerwindcoöperatie. Bestuurders van sportclubs die meer willen weten of hun club direct willen aanmelden, kunnen mailen naar info@betuwewind.nl.

Info: www.betuwewind.nl.