MAN TGS met Hybride PTO voor duurzaam kranen

GELDERMALSEN Duurzaam werken gaat verder dan de aanschaf van een Euro-6 truck. Duurzaamheid moet verankerd zijn in de bedrijfsvoering en gedragen worden door alle medewerkers. Dat is de mening van Barend van Kessel, directeur van Van Kessel Wegenbouw uit Geldermalsen. Onlangs nam zijn bedrijf een nieuwe MAN TGS in bedrijf met een WVT Hybride PTO.

Duurzaamheid gaat verder dan Euro-6 en dat onderstreept Barend van Kessel met de aanschaf van zijn nieuwe MAN TGS 33.440 8x4 met Hybride PTO. ,,Met deze truck kan de chauffeur met de autlolaadkraan werken zonder dat de motor draait. Dat scheelt niet alleen geluid en uitstoot van Co2 maar dit werkt bovendien veel veiliger. De chauffeur kan nu op normale toon spreken met omstanders, en dat was met een normale PTO niet mogelijk'', aldus Van Kessel.

Alternatieven

Van Kessel is bijzonder betrokken bij een duurzame bedrijfsvoering. Zo heeft het bedrijf zonnepanelen, van de plaatselijke onderneming Solarcomfort, op de bedrijfsgebouwen. De nieuwe MAN Euro-6 truck past mooi in dat duurzame plaatje, zeker met de hybride PTO. ,,Voor zover mogelijk werken wij duurzaam en dat wordt ook van ons verlangd."

Het duurzame werken wordt breed gedragen binnen Van Kessel Wegenbouw. Zo wees chauffeur Edwin van de Grijn zijn baas op het bestaan van de hybride PTO. Ik zag meteen de milieuvoordelen maar mijn eis was dat het een compromisloos werkend systeem zou zijn. De chauffeur is erg enthousiast over het systeem. Hij is inmiddels een dag op cursus geweest om ermee te leren werken en hij gaat er helemaal voor. ,,Het werkt heerlijk want je hebt geen lawaai meer om je heen. Ik kan nu gewoon praten met de jongens die aan de schep staan, of met omstanders. Dat is niet alleen gezellig, het is ook veel veiliger'', aldus de trotse chauffeur.

De aandrijving van de autlaadkraan vindt plaats door de hybride PTO. Door het accupakket 's nachts op te laden met groene stroom uit de zonnepanelen kan er vervolgens vier uur gewerkt worden op één lading. Als de spanning te laag wordt dan neemt de dieselmotor de aandrijving automatisch over van het hybride systeem. ,,Compromisloos, veilig, schoon en omarmd door de chauffeur die er mee moet werken. Dat is duurzaamheid die uitstekend inpasbaar is in onze bedrijfsvoering", aldus Van Kessel.

Van Kessel

Van Kessel Wegenbouw is een aannemersbedrijf wat werkzaam is in de grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf werkt met twintig medewerkers voor met name lokale overheden. Speciaal voor de nieuwe generatie duurzame voertuigen schakelt het bedrijf om op de nieuwe 'groene' huisstijl. De nieuwe MAN is het eerste voertuig in deze nieuwe kleurstelling.