• Familie Lijnema op hun nieuwe energieneutrale en passieve huis in Tricht

    Rensma Photography

Open dag energieneutraal en -passief huis in Tricht

TRICHT Op vrijdag 8 juni kan iedereen rondneuzen in de technieken voor een energieneutraal en passief huis. Dit kan in de Weistraat 10, Tricht, van 13:00 – 17:00 uur.

Roel en Gerda Lijnema zijn klaar met de constructie van hun nieuwe energieneutrale (en zelfs passieve) huis in Tricht: een droom die uitgekomen is. Want stel je voor: een energierekening van € 0,- en alles zo duurzaam mogelijk opgewekt, zoveel mogelijk hergebruik en bovenal zeer comfortabel.

Tijdens het intensieve traject in samenwerking met Het Nieuwe Wonen Rivierenland is Lijnema zeer enthousiast geworden over hun nieuwe passieve woning: een energieneutraal huis met optimaal comfort in de winter én in de zomer. Dat het gewoon mogelijk is, laten zij graag aan iedereen zien. Bovendien vertellen ze ook over hun reis ernaar toe: gaat alles even gemakkelijk? Waar liepen ze tegenaan?

Leveranciers die aan deze droom hebben meegewerkt, komen ook op de open dag en vertellen graag over de technieken die Roel en Gerda gebruiken. Juist omdat het huis nog niet afgewerkt is, kun je direct zien hoe al die technieken eruitzien en werken.

Een kleine greep uit wat je allemaal kunt zien: Hoe kun je regenwater handig weer gebruiken?· Zuiver je afvalwater zelf met een helofytenfilter? Met slimme ventilatietechnieken en het hergebruik van restwarmte kun je zomers en 's winters een aangenaam klimaat realiseren. Doorzichtige zonnepanelen, en nog veel meer.

Gerda en Roel Lijnema stellen hun huis graag open voor geïnteresseerden omdat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Daarom steunen ze onder andere ook de Wereldfoundation, die zich inzet voor duurzame oplossingen in ontwikkelingswerk. Tijdens deze open dag treft men een collectebus aan voor donaties die gebruikt worden voor duurzame huizenbouw in Bangladesh; huizen die lang meegaan en weinig onderhoudskosten hebben.