• Mark Hofman
  • Mark Hofman
  • Mark Hofman
  • Mark Hofman
  • Mark Hofman

Reduceer zwerfafval met Mr. Fill

GELDERMALSEN/CULEMBORG Het is een grote ergernis in het straatbeeld; overvolle afvalbakken en zwerfafval. Dankzij de ontwikkeling van Mr. Fill is dit tafereel geschiedenis. De slimme afvalbak kan tot zeven keer meer afval bevatten dan een normale container van hetzelfde formaat. Bijna vol? Dan krijgt de beheerder automatisch een seintje dat de bak geleegd moet worden. Een innovatief product waar twee bedrijven uit Rivierenland bij betrokken zijn.

Mr. Fill plaatste de eerste afvalbak 3 jaar terug. Het Culemborgse bedrijf ontwikkelt en produceert zelf. Samen sta je sterker, dacht ook ondernemer Henk Visscher uit Culemborg. Vanuit zijn netwerk koppelde hij Mr. Fill aan OFN uit Geldermalsen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in onder meer de inrichting van de openbare ruimte. Beide hebben het milieu, het reduceren van zwerfafval en efficiëntie hoog in het vaandel staan. Een perfecte match blijkt. Theo Kik, directeur van Mr. Fill en Mark Hofman, manager Business Development bij OFN, maken zich samen sterk om Nederland te voorzien van deze slimme afvalbak.

De afvalbak van 120 liter werkt op zonnecellen welke de elektronica voorzien van stroom. Merkt de sensor dat de container voor een X-percentage gevuld is, dan treedt de pers in werking en drukt de inhoud samen tot een compacte massa. Een herhalend proces tot de bak vol zit. Zo worden overlopende vuilnisbakken voorkomen en zwerfafval teruggedrongen.

Mr. Fill kan meer: ,,Binnen gemeentelijk afval is zwerfafval een substantieel probleem. Het is niet te meten wanneer een afvalbak vol zit. Met Mr. Fill wordt dit inzichtelijk gemaakt, dankzij de data die de bak verstrekt aan de beheerder. De gebruiksintensiteit, hoeveelheid afval, het aantal ledigingen, alle informatie is beschikbaar", vertelt Hofman. Kik vult daarbij aan dat het veel kopzorgen geeft om routes in te plannen om een gewone afvalbak tijdig te ledigen. De slimme afvalbak neemt deze zorgen weg. Niet alleen zijn er veel meer data bekend, door de vulcapaciteit hoeft men de bak ook minder vaak te legen.

MAAK HET LEUK Voor medewerkers van de afvalverwerkers is het leuker om de bakken te legen. Geen vieze deksel, geen overvulde vuilniszak verwisselen en zwerfafval opruimen. Er komt een stukje techniek bij kijken. Mr. Fill is in binnen- en buitenland te vinden. Het aantal in Amsterdam wordt komend jaar uitgebreid. Zandvoort begon met 2 stuks, nu verschijnen er 60 in het straatbeeld. Diergaarde Blijdorp plaatste reeds een order. "Te vaak lopen we tegen conservatieve gemeenten aan die niet open staan voor verandering, verbetering en verduurzaming. Onvoorstelbaar dat wij als marktpartijen zoveel energie moeten steken in die missie. De overheid zou een voorbeeldfunctie moeten hebben", aldus Hofman. ,,De angst dat huisafval in de containers komt, is ongegrond omdat de vulopening van de afvalbak beperkt is.".

Afvalmanagement heeft een positieve uitwerking op het milieu. Zwerfafvalreductie, de plastic soep, wordt tegengegaan. Inzamelingsvoertuigen rijden minder frequent waardoor CO2 uitstoot, de uitstoot van fijnstof en verkeershinder worden gereduceerd. Tijdens de jaarwisseling kun je via de app van Mr. Fill alle afvalbakken in één keer afsluiten. Het bedrijf van Kik is de producent, OFN verzorgt de distributie in Nederland. Dit is mogelijk dankzij de 70 monteurs die dagelijks op pad zijn. Behalve 3 jaar garantie doen de ondernemingen samen ook voor 10% mee in de aanschaf van Mr. Fill bij bestelling in 2018 en bestaan er leasemogelijkheden.

Zowel Kik als Hofman is enthousiast over de samenwerking die zij zijn aangegaan. ,,Meer regionale ondernemers zouden hun kennis, producten en diensten moeten bundelen." Of ook het Rivierengebied voorzien wordt van Mr. Fill-afvalbakken is niet bekend.