• In Geldermalsen en omstreken wordt de ledenwerfactie van Betuwewind zichtbaar.

    Betuwewind

Samen investeren in windparken bij Deil en Avri

GELDERMALSEN Wind is gratis en van iedereen. Waarom zou je daar samen niet van profiteren? Inwoners, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, bouwen hun eigen windparken bij verkeersknooppunt Deil en de Avri in Geldermalsen. Dit project heet Betuwewind. Met een grote ledenwerfactie willen streekgenoten de burgerwindcoöperatie nog sterker maken. De belofte? Meer geld. Meer groen. Meer samenleving. 'Iedereen wint.'

Een drieluik. Vandaag deel 1: meer geld.

Inwoners uit Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe (BWB), zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden. Vanaf eind 2019 zullen veertien windmolens bij Deil en op het Avri-terrein groene stroom gaan produceren. In Betuwewind werkt de BWB samen met drie andere partijen: Raedthuys Pure Energie, Winvast en Yard Energy. Stuk voor stuk organisaties met een jarenlange staat van dienst. Met elkaar bouwen deze partners de twee windparken die goed zijn voor de stroomvoorziening van 40.000 huishoudens.

Bijzonder is dat inwoners uit de fusiegemeente West Betuwe en andere omliggende gemeenten zoals Culemborg, Buren en Tiel kunnen mee-investeren in de nieuwe parken. Leden van de burgerwindcoöperatie kunnen een lening aan de windcoöperatie geven om de bouw van de windparken mee mogelijk te maken. Wanneer de windparken stroom produceren, ontvangt een lid-windaandeelhouder gedurende maximaal 15 jaar een gezond en eerlijk rendement op deze lening. BWB-voorzitter Gerlach Velthoven hierover: ,,Het jaarlijks rendement bedraagt naar verwachting tussen de 4 en 10% en hangt samen met de jaaropbrengst van het windpark: hoe meer het heeft gewaaid, hoe hoger het rendement op het ingelegde vermogen."

Velthoven verwacht dat veel mensen mee zullen willen doen en windaandeelhouder willen worden. ,,Investeren in Nederlandse windprojecten is populair. En al helemaal wanneer de burgers een flinke vinger in de pap hebben. Onze burgerwindcoöperatie keert een hoger rendement uit dan veel commerciële partijen doen. Hiernaast maakt de BWB het burgers heel gemakkelijk: je hebt bijvoorbeeld geen beleggersrekening nodig en al vanaf 50 euro doe je mee. En als je wilt, kan je tot maximaal € 15.000 lenen aan de burgerwindcoöperatie."

Meer informatie: www.betuwewind.nl/meedoen