Tips voor duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is een term waar je niet meer omheen komt. Het is zonder twijfel iets dat elke onderneming nu in acht moet nemen. Groot of klein, duurzaam ondernemen is een must. Een andere term die Vink Lisse liever gebruikt is: verantwoordelijk. Als onderneming ben je namelijk deels verantwoordelijk voor de toekomst van morgen.
Het begrip verantwoordelijk kan breed worden opgevat. Verantwoordelijk voor de natuur, de mens en natuurlijk voor het milieu. Maar ook voor onze kinderen, ouders en andere familieleden. Als bedrijf kan je op verschillende manieren verantwoordelijk, en dus duurzaam, te werk gaan.

Producten
Ben jij een productie bedrijf? Probeer dan op zo een milieuvriendelijke manier mogelijk te produceren. Let hierbij op bijvoorbeeld grondstoffen, duurzaam materiaal, maar ook op het afval dat geproduceerd wordt. Kan je dit duurzaam laten afvoeren? Of nog beter, kan het hergebruikt worden?

Let ook op de processen binnen en buiten het bedrijf. Hoe kan je dit zo verantwoord en duurzaam mogelijk aanpakken zodat dit niet tot nauwelijks negatieve effecten heeft op het milieu? Zet hoge standaarden voor jezelf.

Zakenpartners
Een bekende uitspraak: "een beter milieu begint bij jezelf", is helemaal op de waarheid berust. Er zijn tal van mogelijkheden hoe jij zelf als persoon je steentje bij kan dragen aan een duurzame wereld. Hoe geweldig zou het zijn als jij je zakenpartners en leveranciers ook aanmoedigt om hetzelfde te doen? Zodat zij ook verantwoord te werk gaan en het op hun beurt ook weer overdragen aan hun zakenpartners en leveranciers?

Global Compact van de Verenigde Naties
Vink Lisse richt zich, samen met vele andere deelnemende bedrijven, op de tien universeel erkende principes van het internationaal belangrijkste business netwerk voor een duurzame globalisering, namelijk het Global Compact van de Verenigde Naties. Als je als bedrijf je hierbij aansluit, verplicht je jezelf om mensenrechten, milieu bescherming, arbeidsnormen en anti-corruptie aspecten in de werkzaamheden van het dagelijks leven te integreren. Dit is een belangrijk aspect voor het duurzaam ondernemen.

Groene voorbeeld
Het is van belang dat je als onderneming een groen voorbeeld bent voor anderen. Eén van de doelen die nagestreefd zou kunnen worden is een milieubeleid dat ISO gecertificeerd is. Op die manier heb je binnen je onderneming heldere richtlijnen en zijn de waarden ten opzichte van de natuur duidelijk voor iedereen binnen de onderneming en natuurlijk ook daarbuiten.
Om als onderneming het duurzaam ondernemen serieus aan te pakken, is het belangrijk dat er jaarlijks nieuwe en vooral ambitieuze groene doelen worden gesteld. Los van het vaststellen van deze doelen, is het ook belangrijk dat er regelmatige controle op de voortgang plaatsvindt en dat er continue wordt gekeken naar nieuwe richtlijnen. Alleen op die manier is het mogelijk dat wij allemaal een steentje bijdragen aan het groener maken van onze geliefde aarde. Wij willen ten slotte de rest van ons leven op deze mooie aarde doorbrengen, toch?