• Liesbeth Kaldenberg

Toekomst en traditie: molen De Vrijheid

BEESD Een winderig hoekje aan de Linge. Molen de Vrijheid staat hier al eeuwen in weer en wind te pronken. De vele jaren op deze plek zijn hem zeker niet aan te zien. De goede staat van deze molen is te danken aan de liefdevolle verzorging van molenaar Cees de Jong.

Energiek komt hij aanfietsen. Een stevige hand en pretogen die passie voor het vak uitstralen. En met zijn 25 jaar een stuk minder stoffig dan je verwacht van een molenaar. Van dat imago moeten we af zegt hij. Volgens Cees is er niks mooier dan iets zo onvoorspelbaars als weer en wind toch een beetje te kunnen controleren. Nauwgezet houdt hij de Hollandse luchten in de gaten. Zodra er een 'lekker trekkie' staat, is hij bij de molen te vinden. De techniek, nostalgie en het prachtige eindproduct zorgen voor de wind in zijn zeilen.

Niet alleen Cees is trots. Ook Heerlijkheid Mariënwaerdt pronkt graag met de molen die al zoveel jaren deel uitmaakt van het landgoed. Niet voor niets gaf barones van Verschuer de, tot dan toe naamloze, molen in 1969 zijn huidige naam. Beide hebben als doel het behoud van tradities te verenigen met een modern toekomstbeeld.

GEZAMENLIJKE TROTS Deze gezamenlijke trots is de basis van een fijne samenwerking, en laat zowel de Vrijheid als de ideeënmolen op volle toeren draaien. Zo is er het Lingegranen-project wat er in de toekomst voor gaat zorgen dat lokaal graan van de velden in het rivierengebied verwerkt wordt in deze molen en het brood daarvan verkocht wordt door plaatselijke bakkerijen. Verschillende bakmixen van molen de Vrijheid zijn al te koop in de Landgoedwinkel. En er liggen nog vele verrassende plannen op de stapel.

Eén daarvan is de Landgoedfair van 15 t/m 19 augustus op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Cees gaat dit jaar niet alleen zijn producten verkopen op de fair maar ook alle bezoekers aansteken met zijn geestdrift. Tijdens een workshop biologisch broodbakken van de meester zelf leer je dit ambachtelijke vak. Na het proeven van je eigen creatie wil je nooit meer anders! Meel uit de fabriek is namelijk niet te vergelijken met dat uit de molen. Want hoewel de maalsteen hard is word het graan behandelt met zachte hand. Hierdoor blijven er meer voedingstoffen in het meel, en dat proef je.

Heb je na deze workshop de smaak te pakken dan zijn de bakmixen natuurlijk ook na de fair te verkrijgen bij molen de Vrijheid en in de Landgoedwinkel van Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ga je voor gemak? Laat je dan verrassen door de verschillende broden en koeken die, in eigen bakkerij, van dit meel worden gemaakt.

Op de vraag wat Cees nou zelf het lekkerst vindt, hoeft hij niet lang na te denken. De molenkoeken van havermout en rozijnen staan wat hem betreft op nummer één. Lekker in al zijn eenvoud. Een klassiek recept wat door het terugdringen van de suikers tegelijkertijd helemaal van nu is. Toekomst en traditie in één en daardoor volgens deze enthousiaste molenaar het paradepaardje van de komende landgoedfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.