'Veel mensen denken dat je iets op een overledene smeert'

GELDERMALSEN Remco Hol (38) is thanatopracteur en is eigenaar van uitvaartonderneming Lingewaard Uitvaartverzorging.

Hij vertelt dat het grootste misverstand dat over thanatopraxie, oftewel "lichte balseming" bestaat, is dat men denkt dat je iets op de overledene smeert, maar dat is natuurlijk niet zo.

Wat houdt een lichte balseming nu precies in dan?

Remco legt uit dat een thanatopraxiebehandeling vergelijkbaar is met een nierdialyse. Bij nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij thanatopraxie wordt in plaats van het schone bloed een balsemvloeistof in het lichaam teruggebracht.

De behandeling kan in overleg thuis gedaan worden, dus het is niet nodig de overledene hiervoor over te brengen naar een mortuarium.

De balsemvloeistof zorgt ervoor dat het ontbindingsproces tijdelijk stilgelegd wordt, na een week neemt de werking van de vloeistof langzaam af en komt het normale ontbindingsproces op gang. Hierdoor is het mogelijk een dierbare op te baren zonder koeling. Zelfs bij hoge temperaturen.

Een lichte balseming heeft ook cosmetische voordelen volgens Remco. Tijdens en na het overlijden kan een lichaam blauwe verkleuringen krijgen, vooral na zuurstoftekort.

,,Door middel van een lichte balseming kan ik de "normale" kleur nagenoeg weer terug brengen. Het zien en herinneren van de overledene is een belangrijke factor binnen een rouwproces."

Vaak wordt de vraag aan Remco gesteld of de uitvaartkosten met een dergelijke behandeling niet veel duurder uitkomt. Remco legt uit dat de kosten van een lichte balseming ongeveer gelijk zijn aan de kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van een koeling. Net zoals bij het gebruik van een koeling wordt ook een thanatopraxiebehandeling vergoed vanuit een kapitaalverzekering.

Voor verdere vragen en/of uitgebreide uitleg kan men contact opnemen met Remco: 06-53834619/0345-622622