• Mariet ten Hove

Verloskundige praktijk de Toekomst in Geldermalsen werkt met zwangerenportaal.nl

GELDERMALSEN Zwangere vrouwen bij de verloskundige praktijk De Toekomst hebben sinds kort toegang gekregen tot de website zwangerenportaal.nl. De verschillende deskundigen van de praktijk delen het medisch dossier nu niet alleen met elkaar, maar ook met de zwangere vrouw. De aanstaande moeder ziet nu op één website alle informatie van haar zorgverleners: van verloskundige, echocentrum, gynaecoloog tot kraamzorg.

Er is veel gedoe over de privacybescherming van medische dossiers. Het verschil met andere regelingen is dat zwangerenportaal.nl de informatie van het dossier ook deelt met de zwangere vrouw zelf. Uiteraard zijn de cliënten van verloskundige praktijk de Toekomst niet verplicht van het dossier gebruik te maken. Maar het voordeel voor de vrouwen en hun partners, is wel dat ze meer betrokken worden bij de zorg voor de eigen zwangerschap. Dat verbetert de communicatie met de zorgverleners. De zwangeren kunnen niet alleen volgen wat er allemaal gebeurt, maar ook met wie dat wordt gedeeld. De vrouw geeft zelf aan wie de gegevens kan zien en wie niet. Zij houdt de regie, haar belang staat centraal.

De reacties van gebruikers op het zwangerenportaal zijn enthousiast. Vrouwen schreven onder meer: ,,Superhandig, die afspraakherinnering! Doordat ik zwanger ben, vergeet ik veel en dan is de mail van zwangerenportaal.nl met mijn afspraak bij de verloskundige ideaal." ,,Ik vind het heel fijn inzicht te hebben hoe mijn zwangerschap verloopt en kijk vooral uit naar de wekelijkse mail van de verloskundigen met de nieuwste gegevens over mijn zwangerschap."

Ook de verloskundigen van de praktijk in Geldermalsen zijn enthousiast. Margretha van Riemsdijk-de Nijs, verloskundige van deze praktijk zegt: ,,Het is fantastisch dat een zwangere nu te allen tijde al haar zwangerschapsgegevens bij zich heeft. Dit is erg leuk, maar kan ook zeer nuttig zijn, als ze bijvoorbeeld ineens naar de huisarts zou moeten. We hebben zelfs een zwangere begeleid die tijdens de bevalling ging lezen wat ik noteerde in haar dossier. Dat was voor mij het ultieme bewijs dat zwangerenportaal.nl goed werkt en in een behoefte voorziet."

De zwangere kan elk moment van de dag haar dossier inkijken. Moeilijke medische informatie wordt voorzien zijn van een duidelijke uitleg. De zwangere ontvangt afspraakherinneringen, kan online een intake doen en ontvangt wekelijks deskundige informatie over wat er met haar en haar kindje gebeurt.

Bijna de helft van alle verloskundigenpraktijken in Nederland maakt al gebruiken van zwangerenportaal.nl. De software sluit aan op alle gangbare systemen in de geboortezorg waardoor het zwangerenportaal door iedere verloskundigenpraktijk in Nederland gebruikt kan worden.

Foto: vlnr. Margretha van Riemsdijk-de Nijs, Ellen Rooswinkel & Liesbeth van den Anker-van Steijn