• Windpark Deil

Voorlopig hoogste punt Windpark Deil bereikt

DEIL Afgelopen week is het hoogste punt van de voorbelasting van het eerste deel van Windpark Deil bereikt. Met recht een voorlopig hoogste punt, want de hoogte ten opzichte van het maaiveld bedraagt 3,60 meter. Als de windmolens klaar zijn, is het hoogste punt van Windpark Deil ongeveer 209 meter boven het maaiveld.

Marc van der Meer, projectmanager bij Betuwewind en verantwoordelijk voor het hele proces van ontwerpen en bouwen van de vier molens van de burgerwindcoperatie in Windpark Deil, vertelt over de feiten achter dit tijdelijke hoogste punt.

,,In de eerste plaats ben ik natuurlijk niet in mijn eentje verantwoordelijk voor de bouw van de windmolens van Betuwewind. Ik doe dit project samen met Frans Joseph Brekelmans, Gerlach Velthoven, de ontwerpteams en de bouwopzichter. We zijn de ontwerpfase van het park voorbij. Nu ben ik vooral druk met het bouwproces. We werken met vijf verschillende aannemers voor bouwwegen en kraanopstelplaatsen, parkbekabeling, windturbinefundamenten en windmolens. Hiernaast stem ik veel af met lokale overheden zoals Waterschap, Staatsbosbeheer en de ontwikkelaars die de andere molens in Windpark Deil ontwikkelen."

1.250 VRACHTAUTO'S Om de molens te kunnen bouwen is er maar liefst 2.000m3 grond ontgraven voor de bouwweg en de kraanopstelplaatsen. Vervolgens is 25.000m3 zand aangebracht (dit zijn ongeveer 1.250 vrachtauto's) en er is ongeveer 15.000 ton puin aangevoerd (dat staat gelijk aan zon 450 vrachtauto's). Verder is er in deze fase van het werk nog een brug over het water naast de snelweg A15 aangelegd, en ongeveer 200 meter damwand aangebracht langs de bouwweg waar deze een watergang kruist of hier vlakbij ligt. ,,Wat we nu hebben afgerond en waarvoor we vandaag het hoogste punt vieren, is de zogeheten voorbelasting. We zorgen ervoor dat de grond het gewicht van de molen, zon 2500 ton, straks kan dragen. Hiervoor is grond aangebracht tot 3,6 meter hoogte en met een gewicht van ongeveer 2.500 ton. Dit gewicht blijft 120 dagen liggen en zorgt er bij de kraanopstelplaatsen voor dat de grond bijna 1,5 meter gaat inklinken."

WANDELEN Voor Van der Meer biedt Windpark Deil een mooie uitdaging. Het is een van de weinige windparken in Nederland die in een natuurgebied worden ontwikkeld. Dat brengt extra afstemming met zich mee en de permanente opdracht om de molens met een minimale schade voor de natuur te realiseren. Dit brengt ook met zich mee dat geïnteresseerden tot vlak bij het werkgebied kunnen komen om met eigen ogen te zien hoe de werkzaamheden aan Windpark Deil vorderen. Wandelaars kunnen via de opengestelde paden in natuurgebied 't Broek dicht bij de molens van Betuwewind komen. Maar na vandaag verandert er de eerste 120 dagen op t oog niet veel.

De bouw van de eerste Betuwewind-windmolen staat gepland begin december 2019. De eerste draaiuren (testuren) van deze molen staan gepland in januari 2020. Februari/maart 2020 is de bedoeling dat alle windmolens van de burgerwindcoperatie draaien. Mei 2020 wordt Windpark Deil opgeleverd.

De bouw van het park is te volgen via een speciale website: www.windparkdeil.nl.