• (V.l.n.r.) Jeanet Cornelisse, Roelof Krijgsman, Rieks Cornelisse en Robert Duin buigen zich samen over het huis van de familie Cornelisse.

    Marijke Popma

Wat moet je doen als je van het gas wilt?

GELDERMALSEN Het lijkt er sterk op dat we allemaal van het aardgas af moeten. Bovendien wordt fossiele energie steeds duurder. Het is daarom goed om nu na te denken over wat je allemaal moet doen om je huis en tapwater te verwarmen. Ingewikkelde materie, dat snappen Robert Duin en Roelof Krijgsman. Vandaar dat deze twee Betuwse mannen hun kennis bundelen om zo helderheid te kunnen geven over wat er precies moet gebeuren.

Roelof is architect en bouwkundige: ,,Mensen verbouwen hun huis: een stuk eraan, een nieuwe keuken of een dakkapel plaatsen. Zonder dat ze goed nadenken over wat het precies betekent als datzelfde huis straks gasloos moet worden. Zou je dan niet beter meteen het dak isoleren? Denk je aan elektrisch koken? Of kan in de aanbouw vloerverwarming komen, zodat daar de warmtepomp later op aangesloten kan worden? Ik noem maar iets. Relatief kleine dingen waar je nu al aan kunt denken en die straks veel opleveren. "

Robert: ,,Kijk, en dáár zit nou juist het leuke van ons werk. Roelof komt bij mensen thuis als ze iets aan hun huis willen veranderen of een nieuw huis willen, ik kijk dan mee en adviseer over de installaties. Roelof voor het bouwkundige en het mooie en ik voor de installaties. En dan net zolang puzzelen tot het gewoon past, hè: woonwensen vertalen naar de juiste duurzame uitvoering, klaar voor de toekomst!"

EEN WONINGPASPOORT Ook als je niet aan verbouwen denkt, is het verstandig om nu al in beeld te hebben wat er moet gebeuren. Dit beeld wordt glashelder met een woningpaspoort: op basis van jouw verbruik en woonwensen wordt een stappenplan gemaakt. Je ziet dan in één oogopslag welke maatregelen je kunt nemen, wat ze kosten en wat ze je opleveren.

Robert: ,,Ons doel is dat iedereen bewuste keuzes maakt voor energiebesparende of -opwekkende maatregelen. Of gewoon goed voorbereid is. Stel, je schaft zonnepanelen aan zonder dat je voor ogen hebt hoe dat in het totale gaslooswonenplaatje past. Misschien heb je er wel minder nodig en had je een kleinere omvormer kunnen kopen. Deze spijtmaatregelen komen nu nog al te vaak voor en kosten veel geld. Zonde!"

Roelof: ,,Niet alleen het voorkomen van spijtmaatregelen, maar zo'n woningpaspoort geeft je ook rust in je hoofd. Het stelt je in staat om keuzes te maken en gerichte offertes op te vragen. Voor nu of voor later."

Robert en Roelof hebben ieder hun eigen bedrijf, de architect ontwerpt de woning, de installateur zorgt voor het comfort in huis. En in hun gezamenlijke bedrijf Betuwe Energieadvies komt hun innerlijke drive tezamen: meewerken aan het verduurzamen van onze aarde, door deze hele energietransitie behapbaar te maken. Voor iedereen.

Kijk voor meer informatie: www.betuwe-energieadvies.nl