Zonnepanelen een té grote investering? Zeker niet!

GELDERMALSEN Marcel Vernooij woont in Geldermalsen: ,,Zonnepanelen? Ja, mijn vrouw riep het al een tijdje, maar ik wuifde het telkens weg. Oh ja, ik vind milieu ook belangrijk en had ons huis uit 1925 na aankoop bijv. meteen goed laten isoleren. Maar hier zag ik toch wel op tegen het praktische uitzoekwerk en de investering. Als ik het ging doen, wilde ik het namelijk wel voor een grote hoeveel op te wekken energie gaan er zat geen subsidie meer op."

Nadat Stefan van Tongeren van 11duurzaam had geconstateerd dat zijn dak wel heel geschikt zou zijn, ging Vernooij toch even verder kijken. ,,Na wat navraag bleken zonnepanelen niet zo duur te zijn als ik had verwacht. Dat gaf mij de doorslag om door te pakken: wat wilden we nu eigenlijk? Ik wilde de capaciteit van mijn dak echt maximaal benutten en het moest ook qua uitstraling passen bij ons oude huis. Dus kwam ik uit op donkergrijze panelen van een kleinere, niet standaard, maat."

Vernooij heeft dankbaar gebruik gemaakt van de hulp tijdens het offertetraject: ,,Het is erg prettig als iemand feiten van fictie kan scheiden over aannames in de offertes, zoals over geschatte op te wekken capaciteit, terugverdientijd en garantie."

En nu drie jaar later? ,,Een enorme besparing op onze energierekening, dat is wel duidelijk. Maar dat komt niet alleen door de zonnepanelen, we gaan sindsdien ook veel bewuster met ons energieverbruik om. Verlichting veel minder aanlaten, ledlampen in plaats van halogeen, 's nachts zetten we de keukenboiler uit en enkele energieslurpende apparaten gebruiken we niet meer. Energieneutraal zal ons 92-jarig huis nog niet worden, maar we zijn best ver."

Het onafhankelijke Energieloket Rivierenland informeert inwoners van de regio Rivierenland over zonnepanelen en andere manieren van energie besparen of opwekken. Op www.hetnieuwewonenrivierenland.nl staat alle informatie over de vele mogelijkheden tot aan hulp bij subsidieaanvraag en het beoordelen van offertes. Een persoonlijk gesprek met een wooncoach of een energiecoach is ook aan te vragen. In de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen werkt Het Nieuwe Wonen Rivierenland samen met 11duurzaam bij de verduurzaming van woningen.

Foto: Marcel Vernooij voor zijn schuur met zonnepanelen.