• Landgoed Mariënwaerdt

Zuivelboerderij den Eelder ook dit jaar op Landgoedfair

'Kom gezellig langs en maak je eigen karnemelk of roomboter'

BEESD Op de 23e editie van de Landgoedfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt kunnen bezoekers opnieuw genieten van de ambachtelijke zuivelproducten van zuivelboerderij den Eelder uit Well. Naast het proeven van de ouderwets lekkere boerenzuivel kunnen bezoekers dit jaar meedoen aan een workshop karnemelk en roomboter maken.

Familiebedrijf den Eelder is in 1983 gestart door Ernst en Jacomine van der Schans. Inmiddels werken zoons Willem en Gerben mee in het bedrijf en is ook dochter Dafke regelmatig op de boerderij te vinden. Den Eelder is één van de weinige dagverse zuivelboerderijen in Nederland. Dagelijks wordt de melk van de eigen koeien verwerkt tot karnemelk, (vruchten)yoghurt, vla en roomboter. Het uitgangspunt van de familie van der Schans is om een mooi product te maken en de melk van de koe zo puur mogelijk in het pak te krijgen. ,,We willen zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Hoe blijer de koe, hoe beter de melk", aldus de familie van der Schans.

Boeren slimheid

,,We onderscheiden ons van onze concullega's door de unieke smaak van onze producten", vertelt Willem. ,,De bereidingswijze van onze producten is anders. Niet heel moeilijk of ingewikkeld maar met 'boeren slimheid', zoals mijn vader het altijd zegt. Onze karnemelk is bijvoorbeeld de enige echte gekarnde karnemelk in de Nederlandse supermarkt en dat proef je. Naast de producten van onze eigen koemelk verwerken we ook de geitenmelk van de boerderij van mijn oom Alexander van der Schans. We maken er onder andere boter, vanillevla, yoghurt en karnemelk van." Den Eelder probeert zoveel mogelijk in te spelen op de voedingstrends en de past de productie daar eventueel op aan. ,,Omdat we relatief klein zijn, zijn we flexibel en kunnen we snel schakelen. We vinden het belangrijk om onze achterban te blijven spreken en doen dit onder andere door deelname aan beurzen en evenementen, maar ook door onze eigen open dag, die we elke 2 jaar organiseren."

Op de Landgoedfair zal de familie van der Schans naar de koemelkproducten ook een aantal van de geitenmelk producten laten proeven aan bezoekers. Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop karnemelk en roomboter maken, geheel volgens oude receptuur en met de hand. Vorig jaar bleken de workshops een groot succes. Voor een flesje zelfgemaakte karnemelk moet je wel wat over hebben: de workshop duurt drie kwartier en zeker een kwartier daarvan bestaat uit het flink schudden van de melk. ,,Maar, dan ga je wel met een flesje heerlijke karnemelk naar huis", zegt Willem lachend. ,,Kom gewoon gezellig bij ons langs en ervaar het zelf!"

w[www.deneelder.nl